Az elkövetkező évtizedekben a világ vezető ipari nagyhatalmai közé emelkedik Kína és India, az Egyesült Államok és Németország pedig veszít a súlyából - állapítja meg az OECD Looking to 2060: A Global Vision of Long-Term Growth című, pénteken nyilvánosságra hozott tanulmánya.

Az Egyesült Államokat már négy éven belül kiüti Kína a világ vezető gazdasági hatalmai rangsorának éléről. Az öt legnagyobb közé tartozó Németország pedig 2060-ra már "csak" a top tíz között szerepel majd.

Kína és India együttesen a globális GDP 46 százalékát adja majd 2060-ra a mostani 24 százalék helyett. Az euróövezet részaránya pedig a jelenlegi 17 százalékról 9 százalékra csökken a globális gazdasági teljesítményben. Kína és India együttes világgazdasági súlya hamarosan meghaladja a G7-csoportét, és 2060-ra már az OECD-tagországokét is.

A jelenleg vezető iparosodott országok "alkonyát" a lakosság elöregedésére vezeti vissza az OECD tanulmánya.

Az OECD előrejelzése szerint a globális GDP az elkövetkező 50 évben átlagosan évi mintegy 3 százalékkal emelkedik majd, de nagy eltérésekkel az egyes országok és régiók között. Az OECD tagországok átlagos növekedési üteme 2 százalék lesz évente, de egyes tagországok esetében negatív értékekkel.

A OECD szervezeten kívüli országok gazdasági növekedési üteme az elmúlt évtizedben elért 7 százalékról 2020-ra mintegy 5 százalékra, majd 2050-re ez utóbbi felére csökken. Kína 2020-ig lesz a legnagyobb növekedési ütemet teljesítő nemzetgazdaság, később azonban megelőzi India és Indonézia - állapítja meg az OECD tanulmánya (Kattintson ide... ).

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 062 008 megtekintés

Videó: 48 282 187 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6918998

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh