Barack Obama éppen csak túl van az újraválasztáson, és máris elvesztette David Petraeust, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatóját. Petraeus november 11-én nyújtotta be lemondását, miután fény derült nőügyeire, a házasságtörésre. Az elnök elfogadta a lemondást.

Igaz, ez nem jelenti a Petraeus-ügy lezárását. Ez inkább csak most kezdődik, nem kis fejfájást okozva Obamának, miután amúgy is van elég gondja. Az „elnöki migrén” persze sok tekintetben függ a kongresszusi vizsgálattól is.

A kongresszus már november 13-án meg akarja hallgatni a kormányzat képviselőit: magyarázatot kér, és az ügy kronológiáját követeli. Nagyon gyanúsnak tűnik a dolog. A kongresszusban arra is kíváncsiak, hogy nem tartotta-e vissza szándékosan a kormányzat a lemondás tényét a november 6-i választásokig. Mindenki előtt világos: ha a botrány a szavazás előtt robban, Obama biztos nem kerül be a Fehér Házba.

Az tény, hogy Petraeus botránya nemigen árt a CIA-nak. A korábbi vezetőknél is voltak intrikák. Igaz, azokat sikeresen elsimították. A CIA elég egységes és profi szervezet. Barack Obama viszont az első elnök, akinél ilyen botrányosan távozott a CIA igazgatója.

Alekszandr Guszev, az orosz Stratégiai Tervezési és Előrejelzési Intézet igazgatója szerint lehettek adminisztratív fékek.

- A helyzet nyilvánosságra hozatala Barack Obama számára rossz szerepet játszott volna. Bizonyos szempontból kihathatott volna a választási eredményekre is. Az amerikaiak nagyon komolyan veszik a családi kapcsolatokat. Az információ elfedése nyilván az általános politikai helyzettel magyarázható.

Az Egyesült Államok elnökét érintő minden zűrös ügy esetében egyszerűen fogalmazódik meg a fő kérdés: mit tudott az elnök, és mikor tudott az ügyről? Ha a Fehér Ház valóban visszatartotta az ügy nyilvánosságra hozatalát, akkor ez már az igazság elrejtése a kongresszus elöl. Ilyen esetnek az Egyesült Államokban már akár bizalmatlansági indítvány is lehet a folytatása.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 860 989 megtekintés

Videó: 49 043 811 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7050537

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh