Az orosz nukleáris fegyverek kidolgozásában részt vehetnének magáncégek is. Ezt Dmitrij Rogozin, a kormány alelnöke kezdeményezte. Az elektronikus bázis és az új anyagok kidolgozásáról lehetne szó.

Ez növelné az ágazatban a konkurenciát, ami feltétlenül kedvezően hatna ki a fejlesztésére, állapítják meg a szakértők.

Az orosz kormányban rámutatnak, hogy nincs szó arról, hogy magáncégeket engednének a hadászati fegyverek gyártásához. Senki nem mondta, hogy külföldi társaságok vehetnének részt a nukleáris fegyverek kidolgozásában.

Ivan Konovalov szakértő szerint igazolt lépésnek, reálisnak tekinthető a magáncégek bevonása a munkálatokba.

- Rogozin rendelkezik azokkal a felhatalmazásokkal, amelyek szükségesek az ország újra felfegyverzésével kapcsolatos kérdések rendezéséhez. Lényegében régen megoldásra váró kérdésről van szó. Ha az Egyesült Államokat nézzük, ott megfigyelhető a magáncégek széleskörű részvétele, de az állam ellenőrzése alatt. Szükség van a kemény ellenőrzésre.

Rogozin szavai szerint, a védelem terén végzendő munkához a magáncégek esetében több ellenőrzés is szükséges. De egészében véve nem lát különösebb problémát. A szakértők szerint a problémák a Védelmi Minisztériumon belül lesznek, ahol mind a mai napig megvan a „magáncégek elleni” lobbi. Annál is inkább, mert a nukleáris erőkről van szó.

Viszont az objektív változások nélkül az ágazat degradálódhat. Ha kibővül a kidolgozók, kifejlesztők száma, ez lehetővé teszi, a stratégiai nukleáris erők funkcionálásának teljes ciklusát - mondja Igor Hohlov politológus.

- A szovjet időkben a rakétaépítés alapvetően Ukrajna területén helyezkedett el. Kijev most a NATO felé tekinget, nem szívesen működik együtt Oroszországgal, még a korábban gyártott rakéták esetében sem. Most a teljes termelési ciklust Oroszországban kell összpontosítani. Ezzel egyidejűleg meg kell gátolni a két tervezőiroda monopóliumát. Hiszen ilyen feltételek mellett a helyzet azoknak a mérnököknek a foglya lesz, akik vagy megoldják a műszaki feladatokat vagy nem. Oroszország nukleáris pajzsának teljesen más műszaki szintet kell elérnie. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az Egyesült Államok intenzív munkát folytat a rakétavédelem terén.

Jelenleg a hadászati fegyverzet kidolgozásáért a Makejev Tervező Iroda és a Moszkvai Hőtechnikai Intézet felel. Az első a tengeri rakétákkal foglalkozik, a második szilárd üzemanyagú rakétákat dolgoz ki, egyebek között a Topol-M rendszert. A szakértők rámutatnak, hogy magáncégek bejutása a védelmi iparba fokozatos lesz és versenyszerű alapon történhet.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 075 799 megtekintés

Videó: 48 304 595 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921223

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh