Izrael és a Hamász megkötötték a törékeny tűzszüneti megállapodást, amelynek következtében Izrael beszüntette a katonai műveleteket, amiket november 14-én kezdett a Gázai-övezetből érkező rakétatámadásokra válaszolva (* az izraeli művelet gyakorlatilag azzal a légicsapással kezdődött, amely megölte Ahmed al-Dzsabarit, a Gázai övezetet irányító Hamász katonai szárnyának parancsnokát *KM/ videó az akcióról itt: Kattintson ide... ).

A békemegállapodást szerda este írták alá a felek Egyiptom és az Egyesült Államok közvetítésével. Ugyanakkor a szerződést palesztin részről máris megszegték, hiszen röviddel a tűzszünet életbe lépése után három rakétát lőttek ki a Gázai-övezetből Izraeli területre az izraeli hadsereg információi szerint. Más források 12 rakétáról beszélnek. Izrael nem válaszolt a rakétatámadásokra.

Az elmúlt héten az izraeli hadsereg hadműveletei következtében 160 palesztin halt meg és több, mint 1200 ember megsérült. Izraeli oldalról 5-en meghaltak és több tízen megsebesültek. Szerda este az ENSZ BT elítélte a civil lakosság halálát. Reményét fejezte ki továbbá, hogy a megállapodás szilárd és tartós békéhez vezet és befejeződik az erőszakhullám a térségben.

Kinek állt érdekében ez a háború? Ki győzött? A Stratégiai Elemző Központ munkatársának, Szergej Demidenkonak a véleménye:

Ez Izrael, a Likud és Netanyahu választások előtti háborúja. Ez az akció teljes egészében a 2008–2009-es Izrael–Hamász-konfliktus megismétlődése volt. Akkor a Kadima volt a kezdeményező fél. Most a Likud hangsúlyozta ki erejét és pozíciójának fenntartását az ország és a nép védelmére. Valószínűleg ezt a háborút a Likud, azaz az izraeli konzervatívok nyerték. Nem a háború szintjén, hanem morális értelemben, hogy népszerűsítse saját ideológiáját és megerősítse a választások előtti pozícióját.

Ezzel egy időben Gázában november 22-t a győzelem nemzeti ünnepének kiáltották ki. Az enklávé vezetői minden palesztint felszólítottak, hogy széles körben ünnepeljék meg ezt a napot és, hogy látogassák meg az elhunytak családjait. Beszélhetünk-e a palesztinok győzelméről? Az Orosz Tudományos Akadémia Keletkutató Intézete munkatársának, Borisz Dolgovnak a véleménye:

A szembenállás során először érték el palesztin rakéták Tel-Avivot és Jeruzsálemet. Palesztin részről több, mint 1500 rakétát lőttek ki. A palesztin csoportok sok szempontból növelték katonai potenciáljukat, azonban a győzelmükről nem lehet beszélni. A palesztin – izraeli konfliktus megoldása megelőzi a többi problémát. Amennyiben ez nem következik be, úgy a szembenállás újra kiéleződhet.

Forrás: ruvr.ru

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

Főpróba – Támadás a Gázai-övezet ellen Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 851 176 megtekintés

Videó: 49 031 842 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7046863

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh