Az elismerést az Európai Unió kapta, amiért „egyesítette Európát és a háború kontinenséből megteremtette a béke kontinensét”. A szakértőket megdöbbentette a döntés abszurditása.

Alfred Nobel békedíját minden éveben annak osztják ki, aki a „leginkább hozzájárult a nemzetek egységének megteremtéséhez, a szolgaság eltörléséhez, a jelenlegi hadseregek számának csökkentéséhez és a békés tárgyalások folytatásához”. Békedíjjal jutalmazták már a Vörös Kereszt megalapítóját, Henri Dunantot, Martin Luther Kinget, Teréz anyát, Mihail Gorbacsovot, ill. az UNICEF-et és az Orvosok határok nélkül elnevezésű szervezetet is. A Britt Függetlenségi Párt elnöke, Nigel Farage szerint, az EU nem tűnik méltónak erre a díjra. Legalábbis, Alfred Nobel megfogalmazásának első felét, a nemzetek egyesítését az EU már nem képviseli.

- Nem régen láthattuk, hogy amikor Angela Merkel megérkezett Görögországba, voltak, akik náci egyenruhába öltöztek. Németország és Görögország között a feszültség, sőt a gyűlölet csak egyre erősebb lett. Éppen ezért a bizottság döntése érthetetlen és egyben magát a díjat is leértékeli.

Az EU a Szén- és Acélközösségből nőtte ki magát, azért, hogy megvédje az országok egy kisebb csoportjának gazdasági érdekeit, de semmiképpen sem törekedett a világbékére. Arról nem is beszélve, hogy amikor valamiféle katonai megmozdulásról van szó, akkor az EU nagyon is részt vesz azokban – emlékeztetett a Civil Társadalom orosz bizottságának elnöke, Szvetlana Gannuskina.

- Én teljes mértékben ellenzem egy másik ország belügyeibe való beavatkozást, amely már nem egyszer előfordult a szemünk láttára – Afganisztánban, Irakban, Líbiában és Jugoszláviában. Éppen ezért nem tudok egyetérteni a díj odaítélésével. Félek, hogy ebben az esetben a politikai érdekek felülkerekedtek világ értékein és a demokrácián.

Elképzelhető, hogy a tisztviselők a Nobel-díjjal a szétesőben lévő EU-t akarják megfoltozni. Nem szabad elfelejteni, hogy a bizottságot az Európai Tanács főtitkára, Thorbjorn Jagland vezeti – mondja a politológus Pavel Szvjatyenyikov.

- Tulajdonképpen ezzel az EU önmagát tüntette ki, mint a Szovjetunióban, Brezsnyev idejében. Most azonban az őrület átjárja az egész kulturális és politikai életet. Azt látjuk, hogy az utóbbi években a Nobel-díj odaítélése politikai alapokon nyugszik, így azt nem valódi béketeremtők, hanem magas-rangú személyek kapják.

Más tudományágak tekintetében a Nobel-díjat a szakértők előremutatónak tartják. A fizikai, kémiai és orvosi kutatások eredményei megváltoztathatják az életet. Ebben az összefüggésben az EU-nak ítélt Nobel-békedíj igen furcsán hat.

Forrás: ruvr.ru

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

Az EU kapta idén a Nobel-békedíjat Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 906 136 megtekintés

Videó: 49 075 580 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7055794

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh