2012. évet a szakértők a „stabil terrorizmus” évének nevezik. Az elmúlt tizenkét hónapban nem történt nagy terrorista akció, a radikális szervezetek tevékenysége nem volt aktívabb a szokásosnál, különböző országok hírszerző szolgálatai állítják, hogy ellenőrzik a helyzetet.

Részben ez azzal magyarázható, hogy több terrorista csoport átalakul, és szabadságharcosokká változnak. De ha régi ideológiájukhoz ragaszkodnak, akkor ők maguk továbbra is veszélyt jelentenek.

Több száz tanulmány foglalkozik a modern terrorizmus kérdésével. A szakértők azonban nem tudták általános meghatározást adni e jelenségnek. Nem kevesebb nézeteltérés van azt illetően, hogy milyen intézkedések a leghatékonyabbak a terrorizmus elleni harcban. Az Oroszország Hangja közvélemény-kutatói szerint, a terroristák legfőbb célja, hogy pánikot keltsenek a békés lakosság körében és szétrombolják a kialakult rendszert. Ezzel egyetért Alekszandr Konovalov a Stratégiai Kutatások Intézetének igazgatója:

- A háború új formáival állunk szemben. Ezek arra irányulnak, pánikot keltsenek, olyan benyomást keltsenek, hogy az állam képtelen megvédeni állampolgárait. Hogy megzavarják a gazdasági kapcsolatokat, csapást mérjenek a piacgazdaság egész rendszerére,a demokratikus értékekre. Amikor az önfenntartás ösztönével nem rendelkező barbárok megtámadják a fejlett civilizációt, amelynek megvan egy csomó saját betegsége – a kábítószer-kereskedelem, a szervezett bűnözés, és számos más probléma, beleértve a környezetvédelmet is – az ilyen támadás sikeres lehet.

A világ már megtanulta, hogyan kell harcolni a hagyományos terrorizmus ellen, de még nem beszélhetünk a jelenség teljes megszüntetéséről, véli Alekszandr Konovalov:

- Ezt támasztja alá az a tény, hogy az Egyesült Államokban 2001 szeptembere óta, nem regisztráltak egyetlen egy terrorista akciót sem, de ilyen jellegű kísérletek voltak. A terrorizmus elleni harc módszerei, amelyeket az USA-ban és Európában alkalmaznak, biztatnak, hogy reméljük: a terrorizmus aktivitása ott nem várható. Oroszországban is a biztonsági szolgálatok nem dolgoznak rosszul.

A szakértők azonban rámutatnak, hogy az utóbbi időben a nemzetközi terrorizmus kezdett megváltozni. Ezek a transzformációk az arab világban végbemenő forradalmakkal állnak kapcsolatban. Radikálisok a hatalomra törnek. És mindmáig nem látjuk, van-e pozitív programjuk, vagy továbbra is csak a pusztításra gondolnak. A világtörténelemben voltak olyan példák, amikor a terroristák megváltoztak, mutat rá Pavel Felgenhauer katonai szakértő:

- A terrorizmus a politikai harc módszere. Előfordul, hogy a terroristák, amikor hatalomra kerülnek, végre politikusokká válnak. Ha vannak más lehetőségek, ők élnek velük. Írországban, például az egykori terroristák politikusokká lettek, és lemondtak a terrorról az Ír Köztársasági Hadsereg keretében. Most üléseznek a Parlamentben.

De semmi garancia nincs arra, hogy a közel-keleti terroristák, akik magukat szabadságharcosoknak neveznek, adekvát politikusokká válnak majd. Szakértők tanácsolják, hogy ne bízzunk bennük. Ebben az értelemben Oroszország helyes állást foglal a régió összes konfliktusával kapcsolatban. Leonyid Ivasov a Geopolitikai Problémák Akadémiájának elnöke szerint, Oroszország nem engedi meg a szíriai terroristáknak, hogy az uralkodó elit státuszába kerüljön. Ez viszont nem teszi lehetővé, hogy a líbiai szabadság „forgatókönyvét” ismételjék meg, amiért mellesleg a líbiai forradalmat támogató USA saját nagykövetének életével fizetett.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 918 682 megtekintés

Videó: 49 081 946 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7057204

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh