A rendszeralkotó pénzintézetek és a világ vezető valutáinak összeomlása fenyegeti a világgazdaságot a legközelebbi évtizedben – olvasható a Gazdasági Világfórum Globális kockázatok 2013 c. jelentésében. Az új esztendőben a szakértők részéről a legnagyobb fenntartásokat az USA fiskális szakadéka és Görögország fizetésképtelenségének eshetősége váltja ki.

A fiskális szakadék fogalom atyja a Fed (Szövetségi Tartalék-rendszer) vezetője, Ben Bernanke volt, aki egy évvel ezelőtt figyelmeztette a kongresszust, hogy ilyen helyzet állhat elő a 2013. év elején. Abból indultak ki, hogy január 1-én jogerőre emelkedik a költségvetési ellenőrzési törvény, ami után az események ellenőrizhetetlenné válhatnak úgy az Egyesült Államokban, mint a világban egyaránt. A vonatkozó törvény önmagában kompromisszumos megoldás volt, amelynek köszönhetően 2012-ben az USA államadósságának keretét sikerült feljebb tolni és ezzel elodázni a defaultot. Az újév előtt Tim Geithner amerikai pénzügyminiszter rámutatott, hogy az USA államadóssága emelésének lehetőségei február végére kimerülnek. Azonban január 2-án a demokraták és republikánusok mégis újabb alkut kötöttek, további két hónapra tolva el a költségvetési hiány korlátozása kérdésének megoldását. Az elért megállapodás az elkerülhetetlen elodázását jelenti – jegyezte meg az Oroszország Hangjának adott interjújában az Invesztkafe Független Elemező Ügynökség szakértője, Anna Bodrova.

„Ugyanide tartozik az amerikai állami adósság maximálása felülvizsgálásának súlyos témája. A két probléma jelenleg nagyon aggasztja a befektetőket, ezek nem fognak befektetni addig, amíg nem lesz tisztánlátás ezekben a kérdésekben. Elvileg várható, hogy a vita január végén tetőzik, és akkor a republikánusok már nem lesznek hajlandók azokra a kompromisszumokra, amelyekről decemberben beszéltek a demokratákkal.”

Ami a világgazdaság másik feszültségi övezetét– az euró-övezetet – illeti, itt újból Görögország felett borulhat el az égbolt – nyilatkozott az Oroszország Hangjának a Deutsche Bank oroszországi igazgatósági tagja, Jaroszlav Liszovolik.

„Tekintettel a több uniós országban esedékes választási ciklusra, elsősorban Németországban, a görög tényező újból a legfontosabbak között szerepel majd egész éven át. A választások után a németek előtt újból a következő kérdés áll majd: támogassák-e a görög gazdaságot vagy sem? Amennyiben nemleges lesz a válasz, elképzelhető, hogy a görög problémák az év második felében első számú problémává növik ki magukat a világ pénzpiacain.”

Azonkívül az idén számítani kell Kína és Brazília további gazdasági növekedésére. Liszovolik szavai szerint joggal feltételezhető, hogy Oroszországban is ütemesebbé válhat a gazdasági növekedés. Méghozzá az USA-beli esetleges fiskális szakadék mindenképpen rendkívül negatív befolyást gyakorolhat a gazdaságra világszerte, beleértve Oroszországot is.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 741 949 megtekintés

Videó: 48 948 179 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7031174

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh