Az iráni olajminisztérium szóvivője bejelentette, Teherán gázvezeték építését tervezi Irakba és Szíriába, mellyel közvetlen látnák el üzemanyaggal a két ország erőműveit. Az előzetes megállapodások alapján kezdetben három iraki erőmű fog csatlakozni az újonnan épített hálózatra. A közeljövőben háromoldalú találkozóra kerül majd sor Bagdadban, ahol Irán, Szíria és Irak megállapodik a hálózat kiterjesztésének részleteiről.

Az első fázisban Irak napi 30 millió köbméter földgázt vásárol Irántól. Az exportot biztosító gázvezetékek nyár elejére elkészülnek. Szíria 25-30 millió köbméter gázt vásárol majd napi szinten Irántól, de a Bagdadból a szír határra és onnan az ország szívébe kiépített vezeték pontos útvonala még nem lett meghatározva.

A minisztérium szóvivője szerint hosszú távon egy valamennyi muszlim ország számára elérhetővé váló vezetékhálózat kiépítését tervezik. Ez egyben azt is jelenti, hogy Irán az atlanti szövetség gazdasági embargójára saját térségi pozíciójának megerősítésével reagál, vagyis az embargó nem érte el célját és Irán a gazdasági összeomlás helyett meghatározó térségi hatalommá formálódik.

A vezetékhálózat a későbbiekben elérhető lesz Jordánia és Libanon számára is. Rosztam Kazemi iráni olajminiszter júliusban azt nyilatkozta, hogy Irak felé a gázexport 2013 márciusában megkezdődik. Kis késéssel bár, de a gázvezetékek megépülnek, és Irán térségi energiaexportja az embargó ellenére növekedésnek indult.

Forrás: hidfo.net Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 836 204 megtekintés

Videó: 49 014 137 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7042398

Jelenleg az oldalon

12
Online

Interreg CE1013 REFREsh