A vatikáni bankban letiltották a kártyás fizetést, mert nem tartja be a nemzetközi pénzmosás elleni intézkedéseket.

Az Istituto per le Opere di Religione a világon a legnagyobb titkokat őrző bank. Érdekesség, hogy a bankot és az összes műveletet egy elnök és hét bíboros irányítja.

Valami nagy hatalmi harc lehet a háttérben a hírek szerint.

Az olasz központi bank felfüggesztette a kártyás fizetéseket Vatikánban, mivel a városállam nem tartja be az Európai Unió pénzmosás-ellenes szabályait.

Az olasz jegybank a lépést azzal indokolja, hogy a Vatikánban működő, Olaszországban regisztrált bank nem tiszteli a nemzetközi pénzmosás elleni küzdelmet, ezért nem működhet a hatóság által felügyelt területen.

A kártyás fizetés tiltás azt jelenti, hogy semmilyen bank semmilyen bankkártyáját nem lehet használni a pápai államban. Ha valaki ott akar most pénzt költeni, akkor csak a készpénzt fogadják el.

Postán, étteremben, gyógyszertárban, múzeumban, szóval mindenhol a KP az egyetlen fizetési mód.

A tiltás nem csak a Vatikánt érinti belülről, hiszen a vatikáni bankban kiállított bankkártyákat sem fogadja el a világ egyetlen egy automatája és üzlete sem.

A pápa bankjánál 34 ezer számlát vezetnek.

A Pápa most a liechtensteini James Bondhoz fordult, hogy oldja meg a feladatot.

René Brülhartot az Economist tüntetett ki ezzel a címmel, miután nyolcévnyi munkával sikerült a pénzmosodaként ismert Lichtenstein hírnevét megmentenie.

Brülhart feladata a Vatikánban is ugyanaz, mint Liechtensteinben volt: feltenni arra a „fehérlistára”, amire azok az államok kerülnek fel, amik betartják az OECD pénzügyi bűnözés elleni szabályait. Elsőként létre kell hoznia egy csapatot, ami a gyanús pénzmozgásokat figyeli. A Vatikánban van már ilyen, az FIA (Financial Information Authority), de ez nem független szerv, és eddig kevés eredményt mutatott fel.

A komoly gond, hogy a Pápa a bevételt nem gazdasági tevékenységből szerzi, hanem cégek, magánszemélyek, alapítványok adományaiból.

A Vatikánban ezt a bevételt Szent Péter után péterfilléreknek könyvelik el.

A Vatikán bevétele egy évben akár elérheti a 300 millió Eurót is.

Forrás: hir.ma

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 702 772 megtekintés

Videó: 48 915 494 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7025050

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh