A kínai kommunista párt vezetője felszólította Japánt, hogy tartsa tiszteletben Kína pozícióját a térségben és működjön együtt a területi vita megoldásában. A pátvezető Xi Jinping arra kérte a japán kormányt, tartsa tiszteletben a kínai állampolgárok érzelmeit és tanúsítson együttműködést a felszínre törő történelmi problémák megoldásában.

Tegnap japán delegáció érkezett Pekingbe, hogy tárgyalást folytassanak a vitatott területek hovatartozásáról.

A kérdéses területet Kína Diaoyu-, Japán Senkaku szigeteknek nevezi. A sziget magántulajdonban volt, és a japán kormány néhány hónappal ezelőtt az utolsó pillanatban vásárolta fel, hogy a kínai állam számára történő értékesítést megakadályozza.

A két ország közti területi vita a lakatlan sziget kapcsán bontakozott ki, mely értékes földgáz-tartalékokkal rendelkezik és a japán kormány fennhatósága alatt nyugati cégek kapnák meg a kitermelési jogot. Emiatt az amerikai külügy már korábban kinyilvánította, hogy minden szükséges támogatást megad Japán területi egységének megőrzésére, Kína pedig civil mozgalmak bevonásával és a katonai jelenlét növelésével kíván nyomást gyakorolni.

Forrás: hidfo.net

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 64 278 930 megtekintés

Videó: 38 512 154 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5893914

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh