Néhány héten belül Barack Obama amerikai elnök elé terjesztik a „kiberháborús” doktrína” végleges változatát. Az elektronikus térségben folytatandó háború új szabályai az USA általános katonai doktrínáját egészítik ki. A dokumentum lehetővé teszi a megelőző kibercsapások mérését a potenciális ellenségre.

Az Egyesült Államok saját maga fogja megállapítani, hogy ki, mely országban és milyen mértékben jelent veszélyt az amerikai nemzetbiztonságra. Tulajdonképpen arról van szó, hogy Washington jogot kap a titkos kiberműveletekre globális nagyságrendben. Anélkül, hogy hadat üzenne.

A Fehér Ház jogászai átvizsgálták a nemzetközi jognormákat és egyezményeket a tekintetből, hogy milyen mértékben tesznek eleget a Pentagon legújabb „kiber-alapszabályainak”. Washington két évvel ezelőtt kezdte meg a kiberdoktrína kidolgozását. Jelenleg a Fehér Ház megkapta a szükséges zárójelentést. Ezek szerint az amerikai elnök fel van jogosítva arra, hogy utasítást adjon megelőző virtuális csapásnak bármely olyan internetes objektumokra való méréséről, amelyet az USA veszélyesnek talál. A kibercsapás alatt vírusok terjesztését kell érteni a világhálón.

Ezzel nem jó precedenst teremtenek a nemzetközi joggyakorlatban, azonban ennek előbb vagy utóbb meg kellett történnie – véli a Group IB hálózatirendszer-biztonsági nemzetközi társaság vezérigazgatója, Ilja Szacskov.

„Egyébként ilyen dolgokat valószínűleg az ENSZ-nek kellene szabályoznia. Amikor valamilyen katonai akció történik, kapcsolódjon az kiberháborúhoz vagy klasszikus háborúhoz, a világközösségnek kellene döntést hoznia arról, hogy mi legyen az agresszorral. Ha egy ország önállóan fog döntést hozni, ez a klasszikus nemzetközi szerződések megsértése lesz.”

A dokumentum szigorúan titkosnak számít. Annyit lehet csak tudni, hogy a „kiberdoktrína” kidolgozásában központi szerepet visz Barack Obama fő terrorellenes tanácsadója, John O. Brennan, aki a CIA igazgatói tisztségének várományosa. Kimondottan Brennan volt az, aki kidolgozta az amerikai pilóta nélküli repülőgépek terroristák elleni alkalmazásának szabályait. Amint a The New York Times írja, a „kiberdoktrína” magába foglal több olyan normát, amelyet a pilóta nélküli repülőgépek alkalmazási szabályainál alkalmaztak.

A fő veszély az, hogy az internet rengeteg felhasználója kerülhet a virtuális csapás alá – mondja az IT-szakértő Alekszandr Baulin.

„Eléggé nehéz lesz meghatározni azt, hogy mi is a kibercsapás, ill. kibertámadás. Szerintem növekedhet annak a valószínűsége, hogy ártatlan emberek fognak károsulni, akikről valamilyen oknál fogva azt fogják állítani, hogy csapást mértek. Egyszerű hackerekről van szó.”

Amerikai szakértők elismerik, hogy az USA rendelkezésére álló kiberfegyver olyannyira hathatós, hogy hatása a nukleáris fegyveréhez mérhető egy-egy ország pénzügyeit, infrastruktúráját és gazdaságát érő kár szempontjából. Éppen emiatt csakis az elnök adhat utasítást annak alkalmazásáról.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 064 882 megtekintés

Videó: 48 287 591 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919561

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh