Az érvényben levő szankciók enyhítése, lemondás az újabb megszorításokról. Ilyen javaslatot tett a nemzetközi közvetítők „hatosa” az iráni képviselőkkel folytatott tárgyalásokon.

Természetesen Teherán részéről is szükséges a válaszlépés: Iránnak le kell mondania az urán 20 százalékos dúsításáról. Az iráni nukleáris program témájában nem hozott áttörést a február 26-27-én tartott alma-atai találkozó. A szakértők azonban felhívják a figyelmet bizonyos haladásra.

A tárgyalások jelenleg szakaszán prioritása van annak, hogy Irán álljon le Fordu városban levő létesítményében az urán 20 százalékos dúsításával A „hatok” (Oroszország, az USA, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország) álláspontját Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes ismertette az újságírókkal. Rámutatott: ha Irán egyetért ezekkel a javaslatokkal, a hatok készek csökkenteni a szankciós nyomást, nem fognak az ENSZ Biztonsági Tanácsa vonalán újabb szankciókat kezdeményezni.

Az Egyesült Államok, európai szövetségesei és Izrael gyanakszik, hogy Irán a békés atomprogram leple alatt nukleáris fegyvert dolgoz ki. Teherán azt állítja: a munkálatok kimondottan arra irányulnak, hogy biztosítva legyen az ország villamosenergia-ellátása. Bár az ENSZ BT vonalán is és egyes országok részéről is vezettek be sok éven át szankciókat, Iránnak nem áll szándékában a programról való lemondás – jelentette ki Vlagyimir Szazsin, az Orosz Tudományos Akadémia Kelet-kutató intézetnek szakértője.

Irán semmilyen körülmények között, még bombázás esetén sem mond le nukleáris programjáról. A „hatok” nyomatékosan követelik, hogy ebben a programban ne legyen egyetlen olyan elem sem, amelyet katonai összetevőként lehetne értékelni. Fő követelésük, hogy Irán legyen nyitott, engedje be minden létesítményébe a NAÜ-felügyelőket. Most nem lehet még arról beszélni, hogy történtek volna előrelépések, de ezt nem is várta senki. A fő probléma az, hogy nincs bizalom a felek között.

Ugyanakkor a mostani találkozó, ha nem is fémjelezte hangzatos nyilatkozat, mégis mutatott bizonyos haladást. Korábban a tárgyalások nyugati résztvevői kategorikusan követelték Irántól az urándúsításról való teljes lemondást. Most az uránkoncentráció csökkentéséről volt szó. Szaid Dzsalili, Irán nemzetbiztonsági legfelsőbb tanácsának titkára már közölte, hogy ilyen feltételek mellett országa kész a további párbeszédre. „Mindenkinek el kell ismernie Irán jogát a dúsításra, de hogy 20 százalékos vagy 5 százalékos a dúsítás, ez már egy másik kérdés” - jelentette ki.

A „hatok” és az iráni küldöttség időközben összeállította a további munkatervet. Március 17-én Isztambulban találkoznak a szakértők, akik az együttműködés technikai aspektusait vitatják meg. Április 5. és 6. az újabb tárgyalási időpont a küldöttségek számára. A színhely ismét Alma-Ata (Kazahsztán).

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 909 595 megtekintés

Videó: 49 077 600 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7056259

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh