Több százmillió eurót utaltak át Ciprusról a ciprusi bankok londoni és moszkvai képviseletein keresztül – jelenti az ITAR-TASSZ hírügynökség a Mega görög tévécsatornára hivatkozva.

A Mega értesülései szerint, Cipruson élesen bírálják a Ciprusi Nemzeti Bank főigazgatóját, Panikosz Dimitriadiszt, aki a válság idején engedélyezte a Ciprusi Bank és a Ciprusi Népbank londoni fiókjainak a működést, és lehetővé vált nagy összegek felvétele a brit fővárosban a ciprusi bankok számláiról és Moszkvában egy orosz bankon keresztül.

Miközben a ciprusi kormány tárgyalásokat folytatott az európaiakkal és Cipruson korlátozták a készpénz felvételét, sok százmillió eurót vettek fel a ciprusi bankok külföldi fiókjain keresztül – jelenti a tévécsatorna.

A Mega szavai szerint jelenleg a szigetország politikai vezetősége célkeresztben tartja a Ciprusi Központi Bank főigazgatóját, Panikosz Dimitriadiszt a válság idején tanúsított magatartása miatt, és többen követelik lemondását.

A Mega közölte, hogy a ciprusi parlament házelnöke, Jannakisz Omiru rendelkezik egy olyan listával, amelyen a ciprusi pénzintézetek legutóbbi tranzakciói szerepelnek, amelyeket aközben valósítottak meg, míg az eurócsoport a betétek „megnyirbálásáról” hozott döntést.

A Phileleftherosz ciprusi napilap mai számában közölte, hogy adatok jelentek meg nagyszabású pénzösszeg lopásáról a Ciprusi Népbankból, valamint a Görögországba eláramlott több milliárd euróval kapcsolatos botrányról.

Az ülésre sürgősen berendelték Jannakisz Omiru házelnököt és Petrosz Kliridisz főügyészt, aki arra kötelezte a Ciprusi Népbank igazgató tanácsának tagjait, hogy bocsássák a vonatkozó adatokat a parlament rendelkezésére. Omiru aztán a parlamenti képviselőkkel és a főügyésszel együtt a kiszolgáltatott adatokat „szigorúan titkosnak” minősítette és elrendelte a parlament épületében való őrzésüket, ahol fokozott biztonsági intézkedéseket foganatosítottak – jegyzi meg a Phileleftherosz.

Ha kiderül, hogy a ciprusi bankokban jelenleg kevesebb a pénz, mint volt korábban, akkor a bankbetétekre kirovandó rendkívüli adó magasabb lesz, mint eredetileg tervezték. Mihalisz Szarrisz ciprusi pénzügyminiszter, aki korábban nagy betétek 30-40%-nak leírását hangoztatta a Ciprusi Bankban, ma a RIK tévécsatorna adásában kijelentette, hogy nem tartja kizártnak, hogy a 100 ezer eurót meghaladó bankszámlákról a Ciprusi Bankban 50%-t, a Ciprusi Népbankban pedig 80%-t írnak le.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 713 465 megtekintés

Videó: 48 925 955 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027158

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh