A belga rendőrség üldözés során lelőtt egy 39 éves algériai férfit, aki terroristáknak szállított fegyvert. A szakértők rámutatnak, hogy Európában a mindennapok egyre inkább hasonlítanak egy hollywoodi akciófilmre. Azonkívül kétségbe vonják azt, hogy a hatóságok képesek megfelelő választ adni a belföldi terrorizmus esetleges újabb hullámára.

Napjainkban a titkosszolgálatok figyelemmel kísérik, hogy mi történik az arab világban. Ott minden bizonnyal „terrorista internacionálé” van kialakulóban, amely Európára szegezi kiélezett fegyverét. Szakértők szerint az „arab tavasz” serkentő hatással volt az extrémistákra. A brit belügyi tárca figyelmeztet arra, hogy a kontinensen rövidesen több száz olyan európai jelenik meg, aki a radikális iszlám tanait vallja. Napjainkban ezek Észak-Afrikában a világi tekintélyuralmi rendszereket buktatják meg, holnap pedig az európai világi demokratikus kormányok kerülnek sorra. Elemzők szerint az európai terrorellenes jognormák még mindig nem alkalmasak arra, hogy a titkosszolgálatok hathatósan léphessenek fel az extrémisták ellen.

A moszkvai székhelyű Európa Intézet szakértője, Dmitrij Danyilov hangoztatja:

„Világos, hogy a terrorista csoportoknak Mali területéről való kiszorítása még nem jelenti azt, hogy azokat megsemmisítették. A terrorista erők és eszközök átcsoportosításáról van szó. Feltételezhető, hogy a terrorizmus elleni harc külső frontvonalainak felszámolása a terrorista aktivitás fokozódását fogja jelenteni immár Európán belül. Már most mindenki tisztában van vele, hogy a terrorizmus ellen nem lehet egyes helyeken harcolni, nemzetközi szinten kell összehangolni az erőfeszítéseket.”

Szakértők nem tartják kizártnak, hogy a mostani problémák a több évtizeddel ezelőtt elkövetett rendszerhibák szüleményei. A náci ideológia kiújulásait kizárandó, az európaiak a liberális-demokratikus értékrend megszilárdulására, a nemzeti kisebbségek iránti tisztelet, a bevándorlók iráni tolerancia meghonosítására összpontosították figyelmüket. Ezeket az elveket abszolutizálták, amit természetesen a radikálisok kihasználtak.

Lényegében Európa politikai irányvonaláról van szó, amely bizonyos kockázatokkal számol – véli Dmitrij Danyilov.

„Valószínű, hogy a terrorista veszély nem fog csökkenni, hanem éppen növekedni fog. És minél nagyobb mértékben belebonyolódnak az európai országok a nemzetközi terrorizmus elleni harcba – nemcsak Európán kívül, hanem saját otthonukban is –, annál nagyobb lesz a terrortámadás veszélye. Az európaiak eleve úgy állították be a dolgot, hogy nemzetközi terrorizmusról van szó. Azonban egyhamar kiderült, hogy lehetetlen választóvonalat húzni a nemzetközi és hazai terrorizmus között. A nemzetközi terrorizmus éppen azért nemzetközi, mert nem ismer határokat.”

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 265 646 megtekintés

Videó: 47 414 048 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6771283

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh