A japán védelmi miniszter elrendelte, hogy a hadsereg semmisítsen meg minden, a szigetország területét veszélyeztető észak-koreai rakétát. Tokió Aegis rakétavédelmi rendszerrel felszerelt rombolókat vezényel a Japán-tengerre, így reagálva azokra az értesülésekre, amelyek szerint Phenjan a héten újabb kilövést hajthat végre - jelentette hétfőn a japán sajtó.

Japán lapoknak nyilatkozó kormányzati források szerint nem jelentős az esélye annak, hogy egy Észak-Koreából induló támadás veszélyeztetné a szigetországot, de a japán hadsereg minden esetleges válsághelyzetre felkészül Phenjan háborús retorikája miatt. Ennek érdekében Tokió Aegis rakétavédelmi rendszerrel felszerelt rombolókat vezényel a Japán-tengerre.

Onodera Icunori védelmi miniszter még vasárnap adta ki a készültséggel kapcsolatos rendeletet, amiről Szuga Josihide kormányszóvivő csak hétfőn számolt be a nyilvánosság előtt, miután a sajtó már tudomást szerzett az ügyről. Szuga szerint a titkolózás oka az volt, hogy nyilvános bejelentés esetén Észak-Korea megismerte volna Japán stratégiáját.

Szuga azt is hozzátette, hogy míg Észak-Korea korábban részletes tájékoztatást nyújtott a környező országoknak kísérleti rakétakilövéseiről, a jelen esetben ez nem történt meg.

Szöuli kormányzati források szerint Észak-Korea két közepes hatótávolságú Musudan rakétát szállított keleti partvidékére. Dél-koreai várakozások szerint az elmúlt hetekben folyamatosan háborúval fenyegetőző Phenjan szerdáig kilőheti a két rakétát, vagy más provokációkat hajthat végre.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 062 799 megtekintés

Videó: 48 283 984 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919172

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh