Irán részt vesz az amerikai és orosz kezdeményezésre szervezendő nemzetközi Szíria-konferencián, ha meghívják, és hajlandó latba vetni befolyását a polgárháború lezárásához, de továbbra is kitart Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere mellett.

Ali Akbar Szálehi iráni külügyminiszter a Der Spiegel című német hetilap vasárnapi számában megjelent interjúban elmondta: Iránt még nem hívták meg a tanácskozásra, de a teheráni vezetés "természetesen részt venne" a konferencián, és regionális hatalmi tényezőként hozzájárulhatna ahhoz, hogy tárgyalások induljanak a kormány és az ellenzék között.

Az iráni diplomácia vezetője szerint Bassár el-Aszad elnök "teljes mértékben ura a helyzetnek", és a fegyveres ellenzéki csoportokat nem támogatja a lakosság. "Az emberek számára egyre világosabb, hogy külföldi zsoldosokról van szó, akiket idegen hatalmak irányítanak" - mondta a damaszkuszi kormány egyik leghűségesebb politikai és katonai szövetségeseként számon tartott Irán külügyminisztere.

Teherán igyekszik egyre szorosabbra fűzni kapcsolatát az új egyiptomi vezetéssel, és támogatja a szíriai helyzet rendezését célzó, még formálódó kairói tervet - mondta Szálehi. Irán és Egyiptom egyaránt azt követeli, hogy senki ne avatkozzon be Szíria belügyeibe, és a polgárháború lezárása során ne sérüljön az ország szuverenitása, továbbá alakuljon egy átmeneti kormány a jelenlegi vezetés és az ellenzéki csoportok összefogásával - tette hozzá.

A vegyi fegyverek használatára utaló jelekkel kapcsolatban hangsúlyozta: éppen a szíriai kormány hívta fel az ENSZ figyelmét arra, hogy vegyi fegyvert vetettek be az országban. "Számomra egyértelmű, hogy kik a felelősök: a külföldi zsoldosok" - jelentette ki Ali Akbar Szálehi. Hozzátette: Irán tiltott háborús cselekménynek tartja a vegyi fegyverek bevetését. "Határozottan elítéljük a tömegpusztító fegyverek valamennyi fajtájának használatát" - mondta a miniszter.

John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden egyezett meg abban, hogy nemzetközi konferenciát szerveznek a szíriai válság rendezése érdekében. A 2011 márciusában békés demokráciapárti tüntetésekkel kezdődött polgárháborúban több mint 80 ezren haltak meg, a menekültek száma meghaladja a négymilliót.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 076 824 megtekintés

Videó: 48 305 485 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921339

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh