Az ENSZ új táplálékot ajánl az éhező világnak, amely nemcsak tápértékben gazdag, de a környezetvédelem is nyer vele: az ehető rovarokat.

Az ENSZ római székhelyű Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) hétfői közleményében mutatott rá, hogy eddig nem használták ki kellőképpen a szöcskék, a hangyák és az egyéb ehető rovarfélék kínálta lehetőségeket sem az emberek, sem az állatállomány, sem a háziállatok táplálásában. A kétszáz oldalas jelentésben egyúttal hangsúlyozzák, hogy a világon kétmilliárd ember fogyaszt táplálékként fehérjében és ásványi anyagokban gazdag rovarokat, összesen 1900 fajt.

A rovarok "rendkívül hatékonyak" a táplálék hússá alakításában - állítja a FAO. Míg átlag két kilogramm táplálék egykilónyi rovartömeggé válik, addig egy szarvasmarha egy kilónyi húsához nyolc kiló táplálékra van szükség. Emellett a rovarok kisebb részben felelősek az üvegházhatást kiváltó káros gázok kibocsátásáért, és a takarmányként használt élelmiszer-maradékokkal és egyéb melléktermékekkel is táplálkoznak.

Jelenleg a legtöbb ehető rovart erdőkből gyűjtik be, és a rovargazdálkodás egyelőre főleg családi gazdaságokat jelent. A rovartenyésztés fellendüléséhez a gépesítés lehet a kulcs. A halcsali iparágban például régóta tenyésztenek rovarokat - fejtette ki a jelentés.

A FAO szerint a rovartenyésztés az élelem- és takarmánybiztonság megvalósításának egyik lehetséges útja. "Rovarok mindenhol élnek és gyorsan szaporodnak" - emelte ki a szervezet, hozzáfűzve, hogy ezeknek az állatoknak kicsi az ökológiai lábnyoma. Ráadásul éppen az alultáplált gyerekek ellátásához szükséges proteinben és tápanyagokban bővelkedő élelmiszert nyújtanak. Tartalmazhatnak rezet, vasat, magnéziumot, mangánt, foszfort, szelént, cinket, valamint rostban is gazdagok - sorolta a jelentés.

A szervezet arról is beszámolt, hogy az Ehető Rovar Program keretében az olyan ízeltlábúak felhasználását is vizsgálják, mint a pókok vagy a skorpiók, holott azokat rendesen nem sorolják a rovarvilágba.

Egyetemi biológus kutatók vizsgálatai szerint az ehető rovarok - mint bizonyos hangyák, tücskök, szöcskék grammokban kifejezett fehérjetartalma megközelíti a sovány vörös húsokét vagy a sült halakét - hangsúlyozta a FAO.

De vajon élvezhető is a rovarok íze? A jelentés emlékeztetett arra, hogy néhány dél-afrikai hernyóról, illetve egy dél-ázsiai hangya tojásáról azt tartják, kitűnő íze van és borsos árat is kérnek érte. A rovaroktól idegenkedők pedig talán nem is sejtik, hogy akaratlanul is sok rovart elfogyasztunk.

Forrás: hvg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 700 867 megtekintés

Videó: 48 912 142 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7024571

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh