A szíriai konfliktus két évvel ezelőtti kezdete óta Katar minden más országnál több pénzzel, eddig már mintegy 3 milliárd dollárral támogatta a fegyveres ellenzéket - írta pénteki számában a Financial Times (FT) című brit gazdasági napilap.

Több tucatnyi, Szíriában és külföldön élő ellenzéki, illetve regionális és nyugati tisztségviselő erősítette meg a lapnak a Perzsa-öböl menti miniállam szíriai konfliktusban betöltött központi szerepét. Egyes források szerint a földgázban gazdag Katar a szíriai politikai menekültek és családjuk számára éves szinten mintegy 50 ezer dollárt fizetett, s ezenkívül bőséges humanitárius segélyt is nyújtott.

A katari kormányhoz közel álló tisztségviselők úgy vélik, hogy Doha eddig 3 milliárd dollárt költött a közel-keleti országra, a lázadók és diplomáciai források viszont legfeljebb egymilliárd dollárra becsülik ezt az összeget.

A világ harmadik legnagyobb földgázkészletével rendelkező Katar a szíriai konfliktusba való beavatkozással egyrészt globális elismerésre tör, másrészt a régió meghatározó szereplője óhajt lenni. Ez utóbbi erőfeszítése már a 2011-es líbiai konfliktussal kapcsolatban is megmutatkozott, amikor a Moammer Kadhafi volt diktátor ellen harcoló felkelők oldalára állt - emlékeztetett a brit újság.

A fegyverszállítások útját nyomon követő Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) szerint 2012. április és idén március között az emírség látta el a legtöbb fegyverrel Szíriát.

Katar régióbeli riválisai - köztük Szaúd-Arábia - szerint az emírség nem csinál mást, mint megvásárolja jövőbeli befolyását a térségben. Úgy tűnik, a versenybe már beszállt Rijád is, amely a felkelők korábbi visszafogott támogatása után az utóbbi időben igyekszik nagyobb befolyást nyerni a szíriai konfliktusra - írta a gazdasági lap.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 075 108 megtekintés

Videó: 48 303 895 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921142

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh