Brüsszel/Pozsony. Újabb hatalmas botrány rázta meg az Európai Uniót, amely közvetve a szlovákiai fogyasztók pénztárcáját is érintheti, ugyanis minden jel arra utal, hogy a nagy olajipari társaságok manipulálták az olaj árát.

Az Európai Unió szabad kereskedelemmel foglalkozó egysége a napokban a Royal Dutch Shell, a BP és a Statoil olajcégek irodáiban, illetve az olajárak meghatározásában és közvetítésében kiemelt jelentőségű Platts cégnél tartott vizsgálatot. Utóbbinak továbbítják az olajkereskedők az adatokat arról, hogy milyen áron adják-veszik a nyersanyagot, amely ez alapján képez referenciaként is használt árfolyamokat.

Az ármeghatározók által publikált árakat szokták az olajcégek a hosszú távú szerződésekhez is felhasználni. A Platts által használt módszerrel az a gond, hogy sok olajkereskedő telefonon vagy üzenetküldő szolgáltatáson adja meg az árakat, ezért a visszaélés lehetősége is a kockázatok között van.

A francia Total energiacég kereskedelmi ága még augusztusban arra figyelmeztette a nemzetközi szabályozószerveket, hogy a fontos olajtermékek becsült ára évente többször is eltér attól, amit a piacon tapasztalnak. Hasonló bejelentést tett a magyarországi Pannonia Ethanol is. A cég tavaly áprilisban jelezte a Platts felé, hogy szeretne bekapcsolódni a referenciaár képzésébe, azonban a Platt folyamatosan újabb és újabb adatigényléssel élt velük szemben, és nem adott egyértelmű iránymutatást az átvilágítási procedúrával összefüggésben. Az etanolgyártó emiatt fordult az Európai Bizottsághoz, mely meghallgatta panaszát.

A nyers olajárak tudatos manipulálása miatt könnyen előfordulhat, hogy a finomított termékek magasabb árában csapódik le a különbség, ami az autósok esetében magasabb üzemanyagárakat jelenthet. Az Európai Bizottság szerint azonban hordónként csak néhány centtel térhetett el az ár a viszonyítási alapként meghatározott ártól.

Boris Tomčiak, a Colosseum társaság elemzője szerint a nagy üzletek esetében az ilyen csalások akár több százezer euróval is növelhetik a visszaéléseket elkövetők nyereségét, az átlagos fogyasztással rendelkező autósoknak azonban ebből elhanyagolható, a cent töredékrészének megfelelő káruk származhatott.

Forrás: ujszo.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 062 828 megtekintés

Videó: 48 284 057 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919176

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh