Az Európai Unió azzal, hogy szorosabbra fogja az együttműködést Líbiával az Európába tartó menekültek és migránsok megfékezésének céljából, hozzájárul több ezer ember jogainak megsértéséhez - vélekedett az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogvédő szervezet közleményében, amelyet az MTI-hez is eljuttatott.

"Az EU egyértelművé tette, elszánt abban, hogy bármi áron megakadályozza a menekültek és migránsok kontinensre érkezését, figyelmen kívül hagyva az emberi jogokat" - jelentette ki Magdalena Mughrabi, az AI közel-keleti és észak-afrikai megbízott igazgatója. "A líbiai parti őrség kutató és mentő műveletét fejleszteni kell, hogy még több ember életét tudja megmenteni a tengeren, de (...) miután ezreket fognak el és küldenek vissza a szárazföldre, a menekültügyi őrizetben kínzásnak és más jogsértéseknek vannak kitéve" - tette hozzá.

Az AI-nak több menekült és migráns arról számolt be, hogy a líbiai parti őrség lőfegyvert használt ellenük és fizikailag bántalmazta őket, amikor az Olaszországba tartó hajójukat feltartóztatták. Mások arról beszéltek, hogy a menekültügyi őrizetekben kínzásnak, szexuális bántalmazásnak és más, kegyetlen bánásmódnak voltak kitéve. A jogvédő szervezet szerint volt olyan eset is, amikor a líbiai hatóságok szándékosan nem vettek tudomást egy süllyedő hajóról, amelynek a fedélzetén mintegy 120 ember tartózkodott.

A Líbiát átható erőszak és jognélküliség dacára - főleg a szubszaharai Afrikából - százezrek érkeznek az észak-afrikai országba háborúk, üldöztetések vagy minden képzeletet felülmúló szegénység elől menekülve - emelte ki az AI.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint több mint 2100 ember vesztette életét az év első öt hónapjában a Líbiából Olaszország felé vezető tengeri úton. Azt a több mint 49 ezer embert, akik túlélték az utat, szinte kizárólag az EU tengeri mentőakciója, civil szervezetek vagy kereskedelmi hajók mentették ki a Földközi-tengerből.

A líbiai törvények értelmében bűncselekményt követ el az, aki irregulárisan lép be, tartózkodik vagy hagyja el az ország területét, a kitoloncolás céljából pedig határozatlan ideig őrizetben lehet tartani az erre ítélt embereket. A kitoloncolásra várók gyakran hónapokat töltenek fogságban a külvilágtól elszigetelten, és nem tudnak panasszal élni a fogva tartásuk miatt, vagy nem tudnak nemzetközi védelemért folyamodni, mivel Líbiában nincsen menekültügyi rendszer. A líbiai hatóságok a kitoloncolásokat anélkül hajtják végre, hogy az illető egyéni helyzetét, körülményeit figyelembe vennék - áll az AI közleményében.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 088 194 megtekintés

Videó: 48 317 737 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923262

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh