A kínai Shuanghui International bejelentette, hogy 4,7 milliárd dollárért kész felvásárolni a Smithfield Foodsot, a világ legnagyobb sertéshús-forgalmazó és -feldolgozó cégét.

Az ügylet, ha azt az Egyesült Államokban végrehajtott külföldi beruházásokat felügyelő amerikai kormánybizottság (CFIUS) is jóváhagyja, a legnagyobb kínai felvásárlás lesz az ország területén. A felvásárlás a 7,1 milliárd dollár értékűre becsült virginiai Smithfield adósságállományának átvállalását is magában foglalná.

A legnagyobb kínai külföldi felvásárlást eddig 2012-ben a CNOOC hajtotta végre a 17,7 milliárd dollár értékűre becsült Nexen olajtársaság megszerzésével. A Lenovo 2004-ban 1,75 milliárdért vásárolta fel az IBM PC-üzletágát.

A Smithfield felvásárlása témája lesz Barack Obama amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök jövő héten megtartandó kaliforniai csúcstalálkozójának.

Az ügylettel kapcsolatos aggályok eloszlatására a Shuanghui ígéretet tett arra, hogy nem zárja be a Smithfield egyetlen üzemét sem, azokat nem fogja áttelepíteni és megtartja a cég jelenlegi vezetését is. A kínai vállalat hangsúlyozta: az ügylet célja az, hogy minél több amerikai sertéshús jusson el a kínai piacra, nem pedig fordítva.

Kína Mexikó és Japán után az amerikai sertéshúsexport harmadik legnagyobb piaca. A tavalyi kínai import az Egyesült Államokból 431 ezer tonna volt, 866 millió dollár értékben. Az amerikai sertéshús iránti kereslet, főleg az ottani, az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatban kirobbant botrányok miatt a tízszeresére nőtt az ázsiai országban.

A Shuanghui International a legnagyobb kínai húsfeldolgozó, a magántulajdonban lévő Henan Shuanghui Investment & Development Co többségi részvényese.

A bejelentés nyomán a Smithfield részvényei 25 százalékkal, 32 dollár 47 centre emelkedtek.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 839 654 megtekintés

Videó: 49 016 463 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7042698

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh