Egyelőre nem valósították meg azt a szerződést, amelynek értelmében Oroszország S-300-as légvédelmi rakétakomplexumokat szállít Szíriának. Ezt Putyin elnök jelentette ki Oroszország és az Európai Unió jekatyerinburgi csúcstalálkozója záró sajtókonferenciáján.

Az orosz és az uniós vezetők abban bíznak, hogy Szíria a rendezés diplomáciai útját választja. Ennek érdekében Moszkva és Brüsszel folytatni kívánja az előkészületeket a Szíria-konferenciára.

Vlagyimir Putyin, Herman van Rompuy és Jose Manuel Barrosonem egy nap folyamán vitatták meg a szíriai helyzetet. Oroszországnak kifogásai vannak azzal kapcsolatban, hogy az EU visszavonta a szíriai ellenzéknek szóló fegyver szállítására vonatkozó tilalmat. Az EU-nak pedig nem tetszik, hogy Oroszország légvédelmi rakétakomplexumokat adott el a szíriai kormánynak. Vlagyimir Putyin most újból nyilatkozott ezzel kapcsolatban.

„Az S-300-as világviszonylatban is az egyik legjobb légvédelmi rendszer. A vonatkozó szerződést több évvel ezelőtt írtuk alá és egyelőre nem valósítottuk meg, hiszen nem kívánjuk megbillenteni az egyensúlyt a térségben.”

Azonban napjainkban a fő szíriai kérdés az, hogy sor kerül-e a Szíria-konferenciára. Az Európai Unió legutóbbi lépései megkérdőjelezik a konferencia lehetőségét. Az Európai Tanács elnöke, Herman van Rompuy rámutatott, hogy bár az EU nem hosszabbította meg az embargót, de némely országok úgy döntöttek, hogy egyelőre nem szállítanak fegyvert Szíriába, hogy folytatni lehessen a tárgyalásokat.

Genfben szívesen látnak mindenkit, aki kész párbeszédet folytatni. Azonban Szíriában is vannak olyan személyek, akik erre nincsenek felkészülve – jegyezte meg Vlagyimir Putyin.

„A közelmúltban a televízióban bemutatták, hogy a fegyveres ellenzék tagjai kiemelik opponenseik belső szerveit és megeszik azokat. Remélem, ilyenek nem vesznek részt a genfi megbeszéléseken. Máskülönben számomra nehéz lesz szavatolni az orosz résztvevők biztonságát, sőt, magam sem mehetek el.”

A szíriai problémakör miatt háttérbe szorultak az efféle találkozókon hagyományosnak számító témák is. Immár több éven át napirenden állnak a kereskedelmi kérdések, az olaj- és gázszállítás, az Oroszország és az EU közötti vízumkényszer felszámolása, az új alapegyezmény kidolgozása. Ezen a téren vannak problémák, de enélkül nem szokott lenni – mondta Putyin elnök. Igaz, sikerült lényegesen előrehaladni a vízumrendszer egyszerűsítése terén – jelentette be Jose Manuel Barroso.

„Az EU kész befejezni a tárgyalásokat a vízumrendszer könnyítéséről szóló egyezmény aláírásáról. De pontosítani kell a technikai kérdéseket.”

Különleges jelentősége van annak, hogy vízummentes utazásokról az Urál-vidék fővárosában, vagyis Európa és Ázsia határán beszéltek. Az unió vezetői előtt nem titok ez a földrajzi sajátosság, így azt ajánlották, hogy az Urál-hegységet nem határnak, hanem Európa és Ázsia közötti hídnak nevezzék. Szerintük a tárgyalások során szintén hidat vertek a két fél között.

Jekatyerinburg örvend annak, hogy a nemzetközi figyelem központjába került. A város jelenleg versenyt folytat azért, hogy 2020-ban az Expo házigazdája lehessen. Azt, amit be fognak mutatni a Nemzetközi Kiállítások Irodája minősítő bizottságának, már megtekintette Vlagyimir Putyin, Herman van Rompuy és Jose Manuel Barroso. Az Expo-jelölt városok soros selejtezője a jövő héten esedékes Párizsban.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 071 596 megtekintés

Videó: 48 299 874 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920657

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh