Több hetes ostrom után a szíriai kormányerők elfoglalták Kuszeirt - jelentette a szíriai televízió. A stratégiai fontosságú város eddig a Bassár el-Aszad katonái ellen harcoló felkelők kezén volt. A felkelők elismerték, hogy elvesztették a várost, de azt mondják, tovább harcolnak érte.

A szíriai kormányerők teljes ellenőrzésük alá vonták a stratégiai fontosságú Kuszeirt a libanoni határ közelében fekvő város három hete tartó ostroma után - jelentette szerdán a szíriai állami televízió. "Hősies fegyveres erőink helyreállították a biztonságot és a stabilitást egész Kuszeirben" - szólt a tévében beolvasott győzelmi jelentés.

A SANA hivatalos hírügynökség által idézett híradás szerint a szíriai hadsereg teljes ellenőrzése alá vonta a Homsz tartománybeli Kuszeir térségét, miután előzőleg megölt sok "terroristát", és sokat fogságba ejtett. A város elleni döntő támadás hajnalban kezdődött, és a kormányerők felszámolták a fegyveres felkelők maradék ellenállási gócait.

Jelenleg tűzszerészek tisztítják meg az aknáktól a város utcáit és épületeit, hogy visszatérhessenek a város lakói. Egy regionális tévécsatorna felvételén az látható, hogy a kormánykatonák Bassár el-Aszad szíriai elnök portréjával ellátott szíriai zászlókat tűznek ki az utcákon lévő törmelékhalmokra.

A felkelők egyik szóvivője azt közölte az al-Dzsazíra arab hírtelevízióval, hogy elvesztették ugyan a várost, de még küzdenek érte. Az egyik libanoni tévé helyszínen tartózkodó tudósítója élő bejelentkezésében viszont azt mondta, hogy nincs nyoma harcnak Kuszeirben.

Kuszeir egy éve került a felkelők kezére, és a kormányerők három hete kezdték meg a lázadók fellegvárának számító város elleni ostromot. Segítségükre volt a Hezbollah síita libanoni szervezet mintegy kétezer harcosa. A Damaszkuszt az ország tengerpartjával összekötő úton, a libanoni határ közelében fekvő városnak mintegy 20 ezer lakosa volt a polgárháború előtt.

A felkelők kezére került a Golán-fennsíkon az el-kuneitrai átkelő szíriai oldala

A szíriai felkelők kezére került a Golán-fennsíkon, a Szíria és Izrael közti tűzszüneti vonalon, el-Kuneitra városánál lévő átkelőhely szíriai oldala - erősítették meg az izraeli hadsereg illetékesei csütörtök reggel a katonai rádiónak.

Ez az átkelőhely számított a Golán-fennsíkon a szíriai rezsim legfontosabb jelképének. Izraeli katonai források előzőleg azt mondták, nagy változást jelentene, ha az átkelőhely a lázadók kezére kerülne. El-Kuneitra városában tovább folynak a csaták - tették hozzá izraeli források.

Csütörtök reggel előzőleg aknákkal lőtték az ENSZ el-Kuneitránál lévő katonai támaszpontját néhány száz méterre az izraeli és szíriai erőket elválasztó kerítéstől egy ENSZ-békefenntartó katona sebesülését okozva. Az izraeli hadsereg arra utasította a Golán–fennsíkon dolgozó gazdákat, hogy tartózkodjanak távol a választóvonaltól.

Név nélkül nyilatkozó izraeli vezető tisztségviselők kedden azt mondták, jobb lenne az al-Kaida uralma Szíriában, mint ha Bassár el-Aszad szíriai elnök legyőzné a lázadókat. A nyilatkozók úgy vélekedtek, hogy ha Aszad túlélné a lázadók elleni harcokat, és tovább irányítaná Szíriát, akkor az eddiginél is nagyobb függésbe kerülne Irántól, az pedig megerősítené Irán Izraelt fenyegető hatalmi helyzetét, Szíria, Irán és a Hezbollah libanoni síita szervezet kapcsolatát.

Jeruzsálemben azt mondták, hogy csak egy ország, Irán jelölte meg céljaként Izrael elpusztítását. Aszad egyet jelentene Iránnal, s ezért minden más hatalom előnyösebb lenne Izraelnek, még akkor is, ha az al-Kaida vagy a szélsőséges iszlám uralná Aszad helyett Szíriát. Minden jobb lenne egy meggyengült Aszadnál, aki lényegében Irán bábjaként működne a térségben - állítja honlapján az izraeli katonai rádió.

Forrás: MTI/origo.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 72 229 009 megtekintés

Videó: 45 350 470 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6352162

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh