Ausztria a szíriai biztonsági helyzet romlása miatt kivonja katonáit a Golán-fennsíkon működő ENSZ békefenntartó misszióból (UNDOF) - jelentették be csütörtökön Bécsben.

Az osztrák katonák "ellenőrizhetetlen és közvetlen fenyegetettsége (a Golán-fennsíkon) elfogadhatatlan mértékben fokozódott" - fogalmaztak a kormány közleményében.

A Szíria és Izrael közötti 1974-es tűzszünet betartását felügyelő, mintegy ezer fős UNDOF-misszióban 380 fővel az osztrákok alkotják a legnagyobb kontingenst.

Az osztrák védelmi minisztérium megfigyelése szerint az elmúlt időszakban tartósan romlott a helyzet a térségben, és a csütörtök reggeli el-kuneitrai incidens "megmutatta, hogy nem lehet tovább várni" - írták.

Csütörtök reggel a szíriai felkelők átmenetileg elfoglalták a Szíria és Izrael közti tűzszüneti vonalon, az el-Kuneitra városánál lévő átkelőhely szíriai oldalát, később a kormányerők visszafoglalták azt. Ez az egyetlen ENSZ-ellenőrzés alatt álló átkelőhely az izraeli és a szíriai erők közötti választóvonalon. Előzőleg aknatámadások érték az ENSZ el-Kuneitránál lévő katonai támaszpontját, ahol egy ENSZ-békefenntartó katona megsebesült.

Ausztria már a Szíriával szembeni európai uniós fegyverembargó megszüntetését eredményező májusi brüsszeli csúcstalálkozó után azt jelezte: nehéz lesz számára a misszió fenntartása, ha egyes tagállamok fegyvert szállíthatnak a térségbe, mert így az EU gyakorlatilag elveszíti semlegességét a konfliktusban.

"Már korábban rámutattunk, hogy a fegyverembargó vége rontja a biztonsági helyzetet és növeli a katonákra leselkedő kockázatot" - jegyezte meg Michael Spindelegger külügyminiszter csütörtökön egy sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta: Ausztria azon az állásponton van, hogy a politikai megoldást kell elősegíteni a szíriai polgárháborúban.

Werner Faymann kancellár kifejtette: a katonai illetékesek és a védelmi tárca helyzetelemzése szerint bármikor megismétlődhetnek összecsapások a térségben, az osztrák katonákat pedig nem harcoló alakulatokként küldték ki, hanem egy biztonsági folyosó ellenőrzésére.

Ausztria a katonai semlegesség politikáját követi, nem tagja a NATO-nak és csak nem harcoló nemzetközi missziókban vesz részt az ENSZ és az EU keretében.

A kancellár és a külügyminiszter is visszautasította azt a feltételezést, hogy a szeptemberi parlamenti választások is közrejátszottak a döntésben. Az osztrák katonák a 39 év alatt megtapasztaltak már konfliktusokat a Golánon, és szolgálnak "más forró pontokon" is - emelték ki Bécsben.

Rámutattak, hogy Ausztria további mintegy kilencszáz katonával vesz részt más békefenntartó missziókban: Koszovóban, Bosznia-Hercegovinában, Cipruson, Maliban és Libanonban. Tervek szerint kétszáz fővel növelnék a nemzetközi missziókhoz való osztrák hozzájárulást.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 56 700 027 megtekintés

Videó: 33 669 623 megtekintés

Látogatók

Összesen5589787

Jelenleg az oldalon

13
Online

Interreg CE1013 REFREsh