Egy amerikai képviselő felszólította a Pentagont, hogy tartsa szemmel Oroszország katonai erejét és energiaforrásait, mert az veszélyt jelent az Egyesült Államokra és a NATO szövetségesekre. "Moszkva egy évtized alatt több mint 750 milliárd dollárt költ a hadsereg modernizálására, megszállás alatt tartják Grúzia egy részét, támogatják az Asszád-rendszert, egyáltalán nem támogatják a békefolyamatot, sőt, kifejezetten problémát jelentenek, mikor Irán kérdéséhez érkezünk... itt az idő, hogy rajta tartsuk a szemünket Oroszországon."

A felszólalás az oklahomai szenátor Jim Bridenstine-tól származik, aki nemrég két beadványt is adott a védelmi költségvetési javaslat módosítására. Bridenstine sürgette, hogy a Pentagon adjon rendszeres jelentéseket az orosz katonai erőről és erőforrásokról. Az egyik beadvány felszólítja a védelmi hivatalt, hogy folyamatosan kísérje figyelemmel az orosz katonai technológia fejlődését, katonai stratégiát, a bevetési koncepciókat, az atomfegyvereket és az Egyesült Államokkal épített katonai kapcsolatokat, amit az amerikai nemzetbiztonságra leselkedő potenciális veszélyként jellemzett. "Tudni akarom, mik a lehetséges fenyegetések a következő 20 évben. Mire készülnek azzal, hogy 750 milliárd dollárt költenek haderőfejlesztésre?"

Az oklahomai törvényhozó azt akarja, hogy a védelmi hivatal folyamatosan jelentsen a Kaszpi-tenger olaj- és gáztartalékainak alakulásáról, mert ezt fel lehet használni az orosz befolyás csökkentésére a közép- és kelet-európai régióban. Az energetikai jelentés egyben tartalmazná a NATO szövetségesek orosz energiaforrásoktól való függőségének figyelemmel kísérését és kockázati elemzését is, mondván, hogy a posztszovjet köztársaságok függő viszonyba kerülése egyenes következménye annak, hogy a kaszpi régióban új olaj- és földgázforrásokat aknáznak ki és értékesítenek. A jelentés azzal számol, hogy a NATO végleg elveszítheti katonai potenciálját, mert tagállamai sorra energetikai függőségbe kerülnek a modern Oroszországtól.

Az amerikai energetikai információs hivatal szerint Oroszország birtokolja a világ legnagyobb földgáztartalékát, és bár nem birtokolja a világ legnagyobb olajtartalékait, 2011-ben már napi 9,8 millió hordó teljesítménnyel a világ elsőszámú olajkitermelője volt. A gazdasági adatok önmagukért beszélnek. A Nyugat hanyatlik, Oroszország és a posztszovjet térség pedig a világ legnagyobb gazdaságává és katonai erejévé fejlődik. Egy fecske pedig nem csinál nyarat. A Bridenstinehoz hasonló figurákat a vert helyzetbe került amerikai kormány sorban parkoló pályára teszi - mert nem tehetnek mást.

Az amerikai szolgálatok eddig is figyelemmel kísérték a helyzetet, de a régi módszerek egyre inkább használhatatlannak bizonyulnak, mert megvert és alárendelt helyzetből nem lehet az erő politikájával élni. Putyin nem véletlenül közölte velük: éppen itt az ideje felhagyni az imperializmussal. Előbb a nagyhatalmak - Oroszország és Kína - kezd az erő nyelvén beszélni az amerikai külüggyel. Lassan pedig annak is eljön az ideje, hogy a kisebb, térségi hatalmak is lábtörlőnek használják a dísznek kinevezett John Kerryt, akinek munkássága leginkább abban fog kimerülni, hogy a maradék amerikai érdekszférából is hazavigye az ottfelejtett csapatokat.

Forrás: hidfo.net

Kapcsolódó blog bejegyzéseink:

Oroszország a katonai dominancia felé Kattintson ide...

Oroszország az USA első számú geopolitikai ellensége

Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 077 107 megtekintés

Videó: 48 305 755 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921354

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh