Úgy tűnik, a szíriai helyzet nagy szerepet kap a G8-ak következő csúcstalálkozóján – ha nem a hivatalos napirenden, akkor biztos, hogy a csúcstalálkozó ideje alatt tartott tárgyalásokon. A csúcstalálkozóra június 17-18-án kerül sor az észak-írországi Lough Erne-ben.

Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy Észak-Írországban Oroszország „tárgyalni kíván a szíriai, a közel-keleti, az észak-afrikai, valamint az afganisztáni helyzetről” és „arra számít, hogy ezek a tárgyalások eredménnyel végződnek majd”. Vlagyimir Putyin mindezt a RIA Novosztyi orosz információs ügynökség interjújában mondta még az előtt, hogy kiderült, az USA fegyvereket szállít a szíriai ellenzéknek azzal az ürüggyel, hogy az El-Aszad rezsim vegyi fegyvereket vetett be. Ez a fordulat még inkább halaszthatatlanná teszi a probléma megvitatását.

Sok megfigyelő úgy véli, hogy a tavalyi Camp Davidben megtartott G8 csúcstalálkozó újjáélesztette a Nyolcak szervezetét, mint a politikai irányítás globális rendszerének fontos intézményét. A szíriai kérdés megvitatása fogja megmutatni, hogy így van-e ez valójában.

Az USA már aktívan próbálja meggyőzni a kételkedőket abban, hogy El-Aszad hadserege valóban vegyi fegyvert vetett be. Moszkvában az orosz elnök tanácsadója, Jurij Usakov megerősítette, hogy az amerikai diplomaták információkat nyújtottak át arra nézve, hogy a szíriai kormány hadserege feltételezhetően vegyi fegyvert használt. Azonban, ahogy Usakov mondta, a hamis információk nem győzték meg Moszkvát arról, hogy ez valóban így történt volna. Usakov még arra is utalt, hogy az USA egyszer már próbálkozott ilyesmivel Irakkal kapcsolatban, hogy ezzel igazolja támadását.

- Nem akarnék párhuzamot vonni Colin Powell akkori tevékenységével, de az amerikaiak által felmutatott tények nem meggyőzőek. Nekem úgy tűnik, hogy az amerikaiaknak fontos volt kihasználni azt a tényt, hogy birtokunkba kerüljön ez az információ.

A következő csúcstalálkozón Oroszország különleges helyzetben lesz, hiszen azon nem csak a G20 jelenlegi elnökeként, hanem a G8 leendő 2014-es elnökeként is részt vesz. Ahogyan pedig Vlagyimir Putyin kifejezte magát, ez Moszkvának nagy felelősséget jelent: ebben az évben ugyanis a két fórum munkáját koordinálni kell, és jövőre folytatni azt ugyanilyen magas szinten.

Az orosz elnök úgy véli, hogy a G8 nagyon is életképes, leginkább Oroszország miatt. „Éppen nekünk köszönhetően – jegyezte meg Putyin –nem csak a fejlett nyugati államok hallathatják hangjukat, hanem a gyorsan fejlődő országok is, akik egyre nagyobb szerepet játszanak a nemzetközi politikában és gazdaságban”.

Az orosz elnökség konkrét napirendje egyelőre kidolgozás alatt áll. Azonban annyi már bizonyos, hogy ebben főszerepet kap, az orosz elnök szavai szerint, „a biztonságot újonnan fenyegető kérdésekre való válaszkeresés globális szinten”. A jelenlegi nemzetközi helyzetet figyelembe véve, az „égő” Szíria, a félig lerombolt Líbia, a kevéssé cselekvőképes Afganisztán és Irak számára ez a kérdés több, mint aktuális.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 747 415 megtekintés

Videó: 48 950 796 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7031766

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh