A NATO- és szövetséges országok képviselői kijelölték a következő időszakra vonatkozó katonai stratégiai együttműködés lehetséges kereteit a svéd fővárosban rendezett tanácskozásukon.

A Honvédelmi Minisztériumnak az MTI-hez eljuttatott szerdai közleménye szerint a Katonai Stratégiai Partnerségi Konferencián (SMPC) Magyarországot Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke képviselte.

Az évente megrendezett konferencia első napján - a vezérkarfőnöki szintű plenáris tárgyalásokon - kiemelt téma volt a jövőre, 2014-ben befejeződő afganisztáni ISAF-misszió után kialakítandó partnerségi lehetőségek rendszere. Napirenden szerepelt továbbá, hogy a NATO- és a partnerországok a jövőben milyen műveleti körülmények, regionális és funkcionális keretek között tudnak együttműködni.

A tanácskozás résztvevőit fogadta Sverker Göransson tábornok, a svéd haderő vezérkari főnöke, valamint Jean-Paul Paloméros tábornok, a NATO katonai műveleti parancsnokságának parancsnoka. Sajtótájékoztatón Göransson elmondta: svéd részről fontosnak tartják a békefenntartó katonai műveletek területén a minél szélesebb nemzetközi összefogást. Egyre inkább megmutatkozik ugyanis, hogy az országok nemzeti védelmét nemzetközi együttműködéssel és közös szerepvállalással lehet a leginkább erősíteni.

A kétnapos ülésszak végén, a szakértői szintű megbeszélésen a résztvevők kielemezték a partnerség jövőjét érintő legfontosabb kérdéseket, az elmúlt évtized műveleteinek tapasztalatait, továbbá egyeztettek a regionális szintű lehetőségekről, a jövő lehetséges biztonsági kihívásairól, és a jövőbeni feladatokról - olvasható a HM közleményében.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 729 378 megtekintés

Videó: 48 937 489 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7029329

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh