Vlagyimir Kulisov, az orosz határőrszolgálat vezetője közölte, hogy Edward Snowden, az amerikai titkosszolgálatok volt munkatársa nem lépte át Oroszország határát. Ez azt jelenti, hogy továbbra is a moszkvai Seremetyevo repülőtér tranzitvárójában lehet.

Vlagyimir Putyin orosz elnök finnországi látogatása során június 25-én kijelentette, hogy Snowden „mint tranzitutas oda válthat jegyet, ahová akar”. Időközben az európai országok mind nyomatékosabban kérnek magyarázatot az Egyesült Államoktól az európai polgárokat érintő globális adatmegfigyelés kapcsán.

Oroszország ismét visszautasította Washingtonnak azt a vádját, hogy úgymond rejtegeti Amerika fő ellenségét, és összeesküvést sző az Egyesült Államok ellen. Igaz, ezek a vádak alapvetően a kongresszustól származnak. A kormányzat visszafogottabban nyilatkozik Snowdennek a moszkvai repülőtér tranzitvárójában való tartózkodásáról.

Időközben Nicolás Maduro venezuelai elnök közölte, hogy országa kész fogadni Snowdent. A teheráni lapok szerint, Irán ugyancsak hajlandó menedéket adni. Snowden ügyének jogi részével Julian Assange, a WikiLeaks alapítójának ügyvédei foglalkoznak. Assange már egy éve rejtőzik az amerikai hatóságok elől Ecuador londoni nagykövetségén. Korábban Assange kijelentette, hogy tudja, hol van Snowden, de a titkot nem tárta fel.

Az Egyesült Államok egyelőre abból indul ki, hogy Snowden mindeddig Moszkvában van, és kéri kiadatását Oroszországtól. Vlagyimir Putyin orosz elnök finnországi látogatása idején kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak nincs semmilyen jogi alapja ahhoz, hogy igényeket támasszon Oroszországgal szemben.

Snowden úr valóban megérkezett Moszkvába. Számunkra ez teljesen váratlan volt. Tranzitutasként jött, ehhez nem kell vízum vagy más okmány Mint tranzitutas válthat jegyet, és odautazhat, ahová akar. Snowden nem lépte át Oroszország államhatárát, tehát nincs szüksége vízumra. Az Oroszországot ért vád agyrém. Snowden, mint tranzitutas a tranzitváróban van. A mi különleges szolgálataink soha nem dolgoztak Snoowden úrral, és nem dolgoznak most sem.

Európában nő az elégedetlenség, miután Washington láthatóan igyekszik a CIA és az NSA globális kémkedésével kapcsolatos botrányban a figyelmet Snowden „árulására” áthelyezni. A helyi lapok szerint Angela Merkel német kancellár elégedetlen, miután Barack Obama nem adott világos választ az európaiakat érintő átfogó, titkos adatgyűjtés megalapozásáról.

Markus Ferber Németország európai parlamenti képviselője az Egyesült Államok akcióját a Gestapo és a Stasi módszerével vetette össze. „Azt hittem, hogy ez a korszak az NDK összeomlásával már lezárult”- jelentette ki.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 865 126 megtekintés

Videó: 49 046 636 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7051323

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh