Német gazdasági szervezetek attól tartanak, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) széleskörű adatgyűjtéséből származó gigantikus adatbázist nemcsak terrorelhárítási, hanem egyéb más célokra, így akár ipari kémkedésre is fel lehet használni - írja német Spiegel Online hírportál.

A német vállalatok informatikai vezetői egyetértenek abban, hogy az NSA-adatgyűjtés túllépett minden megengedhető határon. Már az is eléggé aggasztó - hangsúlyozza a Spiegel írása - hogy az amerikai hírszerzés az EU intézményeit és lehallgatta.

Az EU nem a terrorizmust támogatja, viszont a világpiacon az Egyesült Államok kényelmetlen konkurensének számít - mutatott rá Hans Michelbach, a kormányzó CSU kis- és középvállalati szervezetének elnöke. Ezért komolyan kell tartani attól, hogy az NSA és más amerikai hírszerző szervezetek kitüntető figyelmét az unió hivatalos intézményei mellett európai, különösen német vállalatok is kiérdemelhetik.

Érdeklődésre számot tartó célpont pedig akad bőven. Elsősorban olyan ágazatokban, amelyek nagy összegű állami támogatással folytatnak kutatási-fejlesztési tevékenységet. Ilyenek például a légi- és űripar, valamint a műholdtechnológia. Értékes technológiai ismeretekkel rendelkeznek emellett a hadiipari és az autóipari vállalatok is.

Külföldi hírszerző szervezetek teljes eszköztárukat bevetik bizonyos ismeretek megszerzésére - mondta Hans-Georg Maassen, a német szövetségi alkotmányvédelmi (nemzetbiztonsági) hivatal elnöke. "A német vállalatoknak tisztában kell lenniük azzal, milyen következményekkel járhat, ha adataik kezelésében egy külföldi partnerrel működnek együtt. A nemrégiben ismertté vált amerikai PRISM program külön is rávilágított ezekre a veszélyekre."

Az amerikai lehallgatási botrány nagy aggodalmat keltett a német szakmai szervezetek körében is. "A német iparvállalatok szempontjából rendkívül aggasztó az NSA által végzett adatgyűjtés és adattárolás puszta volumene" - mondta Stefan Mair, a BDI (Bundesverband der Deutschen Industrie) német iparszövetség elnökségi tagja.

Az NSA és hasonló hírszerző szervezetek rendelkeznek a nagy adatbázisok tematikus feldolgozásához szükséges algoritmusokkal - mutatott rá Rainer Glatz, a gépipari vállalatok szakmai szervezete, a VDMA (Verband der Maschinenbau-Unternehmen) adatbiztonságért felelős vezetője. Ezeket az adathalmazokat tehát akár gazdasági hírszerzési célból is fel tudják dolgozni.

Mario Ohoven, a német kis- és középvállalatok érdekképviseleti szerve, a BVMW (Bundesverband mittelständische Wirtschaft - Unternehmerverband Deutschland e. V.) elnöke is aggodalmának adott hangot az adatgyűjtési botránnyal kapcsolatban, mondván, hogy egy felmérésük szerint informatikai biztonsági rések miatt a kkv-k 93 százalékát érte már valamilyen kár. Németországban több mint 1300, a maga nemében piacvezető vállalat válhat ipari kémkedés célpontjává akár konkurensek, akár hírszerző ügynökségek részéről - mutatott rá.

A Corporate Trust kockázatelemző és biztonságtechnikai tanácsadó cég német vállalatok körében végzett felmérése szerint 2012-ben a német gazdaságnak 4,2 milliárd eurós kárt okozott az ipari kémkedés, míg öt évvel korábban, 2007-ben a kár 2,8 milliárd euró volt. Szakértői becslésük szerint azonban a tényleges összeg úgy bő 20 milliárd euróra tehető.

Már pusztán a számok is alátámasztják az új "kiberhadviselési" technológia által támasztott fenyegetés nagyságrendjét - mutat rá a Spiegel Online hírportál.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 700 509 megtekintés

Videó: 48 911 595 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7024479

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh