Az új orosz-kínai gyakorlatok, amelyeket a Japán-tengeren és a Csebarkuli lőtéren (Dél-Urál) tartanak meg, újabb lépést jelentenek az orosz és kínai fegyveres erők valódi harci együttműködése felé.

A ”Tengeri együttműködés 2013” gyakorlatokra Kína 6 nagy hadihajót, köztük 4 romboló és 2 fregatt hajót küld, valamint egy feltöltő hajót. A kínai alakulat részét képezi a 051S projekt Shenyang rombolója, amelyet az orosz gyártmányú S300FM rakétavédelmi rendszerrel láttak el, valamint a 054A projektű fregattok. A közös gyakorlat különösen a kínai flotta számára lesz hasznos, amely csak néhány évvel ezelőtt kapott hozzáférést a modern hajóradarokhoz, a légvédelmi rendszerekhez és más típusú fegyverekhez. Ugyanakkor ezúttal a lehetséges közös tengeri hadműveletekről esik szó a közeljövőben.

A Csebarkulban tartott gyakorlatokon általában a szárazföldi csapatok és a résztvevő országok légi-ereje hajt végre közös műveleteket a nagyobb csoportok szétverése ellen. Igaz, ha megvizsgáljuk a gyakorlatokon részt vevő fegyverek összetételét, akkor arra a következtetése juthatunk, hogy egy teljes körű helyi szárazföldi háborúra való felkészülésről van szó.

Elkerülhetetlennek látszódik a Közép-Ázsiában való destabilizáció az elkövetkező évtized során. A régió országai közül csupán Kazahsztán mutat stabilitást és sikeres fejlődést, a hadserege száma azonban az 50.000 embert sem éri el, miközben a határok területe és hossza hatalmas. Egy bizonyos forgatókönyv szerint a közép-ázsiai közös orosz-kínai hadgyakorlatok megtartása lehet az egyetlen megoldás. A teljes körű együttműködéshez azonban mindkét félnek sok tennivalója van még.

Az elemzők szerint továbbra is nyitott kérdés marad, hogy vajon képesek-e az orosz és kínai vezetők a katonai beavatkozásról szóló gyors politikai döntésre, amennyiben a helyzet ellenőrizhetetlenné válna. Oroszországnak és Kínának nem sikerült jelentősebb szerepet játszania a dél-kirgizi Os városában történt helyzet rendezésében, ahol 2010-ben véres etnikai összecsapások zajlottak. Az első közös hadműveletről szóló döntés elfogadása fordulópontot jelent Oroszország és Kína történelmében. A vezetők számára nagy felelősséget és politikai kockázatot fog jelenti ennek a döntésnek a meghozása.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 076 443 megtekintés

Videó: 48 305 124 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921298

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh