Az afrikai kontinens több mint 40 vezetőjének részvételével többnapos amerikai-afrikai csúcstalálkozó kezdődött hétfőn Washingtonban, amelynek középpontjában egyebek között a kereskedelmi és beruházási lehetőségek kiterjesztése, a fenntartható fejlődés és a biztonsági együttműködés áll.

Az első amerikai afrikai csúcs első napján az a befektetésektől és a civil társadalom helyzetétől kezdve a nők helyzetén, a klímaváltozáson és az élelmiszer-biztonságon át az állatok és vadásztrófeák csempészése elleni harcig, több témában rendeztek fórumot az amerikai tudományos akadémián.

A nők emancipációjáról Joe Biden amerikai alelnök, a civil társadalom megerősödésének, mint a demokrácia alapjának fontosságáról pedig John Kerry külügyminiszter szólt a tanácskozáson. A nap hivatalos programját egy, a kongresszusban megtartandó fogadás zárja majd, a szenátus és a képviselőház külügyi bizottságának égisze alatt.

Az Egyesült Államok első - apai ágon - afrikai származású elnöke, Barack Obama a kedden első ízben megrendezendő amerikai-afrikai üzleti fórumon mond majd beszédet, majd a Fehér Házban díszvacsorán látja vendégül a Washingtonban összegyűlt állam- és kormányfőket. Szerdán az amerikai külügyminisztériumban tartanak majd tanácskozást és megbeszéléseket regionális, illetve kétoldalú kérdésekről.

Elemzők szerint az afrikai vezetők minden idők legnagyobb egyesült államokbeli tanácskozása azt jelzi, hogy az amerikai kormány átfogó stratégiát dolgozott ki az afrikai kontinenssel kapcsolatban Barack Obama második ciklusára.

Obama elnökként először 2009-ben látogatott el a szubszaharai Afrikába, de újabb négy évbe telt, hogy ismét felkeresse a térséget. Elődjével, George W. Bush-sal ellentétben, aki egy 15 milliárd dolláros programot indított útjára a HIV és az AIDS leküzdése érdekében, úgy tűnt, hogy Amerika első fekete elnöke figyelmét gyakorlatilag maradéktalanul lekötötte az "arab tavasz", illetve az, hogy Ázsiára helyezze át az amerikai kül- és biztonságpolitika súlypontját.

2013-ban azonban az elnök egy három országot érintő látogatást tett Afrikában és várhatóan elnökségének lejárta előtt újból elutazik oda. Obama emellett programot hirdetett annak érdekében, hogy a magántőke segítségével 20 millió szubszaharai háztartásba bevezessék az áramot. Ösztöndíjat alapított ifjú amerikai vezetők számára, amelynek 500 helyére idén 50 ezren jelentkeztek.

Chris Coons demokrata szenátor a CNN híroldalán hétfőn megjelent kommentárjában rámutatott, hogy Amerikai globális vetélytársai közül Peking 2000 óta már öt csúcstalálkozót rendezett Afrika vezetőivel, és hogy Kína már öt évvel ezelőtt kiszorította az Egyesült Államokat Afrika első számú kereskedelmi partnerének pozíciójából. (A közvetlen beruházások terén Amerikai még mindig első.)

"Ma nincs olyan versenyképes cég, amelynek ne játszana szerepet Kínában. A következő nagy növekvő piac és a 21. század lehetősége Afrika lesz és Kína nem fog lemaradni erről... Amerikának sem kellene" - írta Coons.

A Fehér Ház a múlt héten közölte, hogy a csúcsot a Nyugat-Afrikában kitört ebola-járvány ellenére is megtartják, de a tanácskozás néhány részvevőjének fokozott egészségügyi ellenőrzésen kell átesnie.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 870 175 megtekintés

Videó: 49 052 459 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7052894

Jelenleg az oldalon

13
Online

Interreg CE1013 REFREsh