Jelentős előrelépést ért el az atomerőművek biztonsága terén a nemzetközi közösség, ugyanakkor az öregedő létesítmények folyamatos gondot jelentenek a hatóságok és a létesítmény-működtetők számára - állapította meg a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség.

Az atomenergia békés célú felhasználását ellenőrző, bécsi székhelyű ENSZ-szervezet a hét végén tette közzé legújabb éves biztonsági jelentését.

A beszámolóban az előrelépések között megemlítik, hogy a 2011-es fukusimai balesetet követően az atomerőművet működtető tagállamok túlnyomó többsége vállalt és hajtott végre összehasonlító biztonsági ellenőrzést, úgynevezett stressz-tesztet. A tesztek eredményeként sok országban foganatosítottak további biztonsági intézkedéseket, például az áramellátás kiesésének esetére. Emellett a NAÜ is felülvizsgálta és szükség esetén szigorította ellenőrző szolgáltatásait és biztonsági standardjait.

A világon üzemben lévő 437 atomerőmű működtetésének biztonsági szintje magas maradt 2012-ben - állapította meg a NAÜ a hétezer üzemeltetési órára eső nem tervezett leállások száma alapján. Miközben a reaktorok száma növekedett, a mutató csökkent 2003 óta.

A 437 erőműből 162 régebbi 30 évesnél és 22 épült több mint negyven évvel ezelőtt. Ahogy az előző évi jelentésében is, a NAÜ rámutatott arra, hogy a hosszú ideje működő atomerőművek "folyamatos kihívást" jelentenek a szabályozó hatóságok, a működtetők és a közműhálózatok számára is. Egyre gyakrabban merül fel az az elvárás, hogy a már meglévő létesítményekkel szembeni követelményeket is közelítsék a modernebb reaktorokkal szembeni elvárásokhoz - jegyezték meg. A jelentés megállapította azt is, hogy több tagállam, így Svájc, az Egyesült Államok és Kanada már hozott lépéseket ezen a téren.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 758 358 megtekintés

Videó: 48 956 055 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7032588

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh