Növekvő jólétük ellenére sem költenek eleget a szegények megsegítésére az ázsiai országok - derül ki az Ázsiai Fejlesztési Bank (ABD) témával kapcsolatos tanulmányából.

A China Daily napilap által idézett jelentésében a szervezet kritikusan úgy fogalmaz: még a leggazdagabb térségbeli országok, így például Szingapúr is önző módon viselkedik, s nem költ eleget a szegények és rászorulók helyzetének javítására. A társadalmi programokra fordított összegek aránya a fejlesztési bank által vizsgált 35 ország többségében elmarad a kívánatosnak tartott mértéktől. Az ADB megállapításainak alapjaként egyebek között a konkrét pénzmozgásokat vette szemügyre, valamint az egészségbiztosítási rendszereket, a képzési lehetőségeket vizsgálta az alacsony jövedelmű, a mozgáskorlátozott, valamint az idős rétegekre fókuszálva.

Az ADB jelentéséből kiderül: a Kelet-Ázsiai térség országai átlagosan bruttó hazai termékük (GDP) 6 százalékát költik az említett célokra, a délkelet-ázsiai országok ugyanakkor csupán 2,6 százalékot. Az egyes országok között jelentős különbségek mutatkoznak: míg Japán például a GDP 19,2 százalékát fordítja a társadalom alacsonyabb rétegeinek védelmére, Kína 5,4 százalékot, addig Malajzia 3,7, Szingapúr 3,5, Indonézia pedig csupán 1,2 százalékot szentel az említett rászorulók segítésére.

Kifejezett veszélyben vannak a legszegényebbek és a középosztály közötti társadalmi rétegek - így számos nő, valamint az informális szektorban dolgozók, vagyis az adót nem fizetők. Ők az ellátórendszerek hiányosságai miatt nem részesülnek nyugdíjban vagy társadalombiztosításban, ugyanakkor nem tartoznak a legszegényebbek közé sem, vagyis a legalacsonyabb rétegeknek járó szociális juttatásokat sem kaphatják meg. Ezzel saját nehézségeik mellett a társadalom egésze számára is destabilizáló tényezőként hatnak - figyelmeztet az ADB, a probléma megoldására több konkrét lépést szorgalmazva.

Forrás: MTI

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

A világ nyolcadik csodája Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 728 166 megtekintés

Videó: 48 936 502 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7029108

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh