Egyre több szilvási, somági és kenderföldi lakos fejezi ki értetlenségét a 8-as és 8/A-s helyi autóbuszjáratok menetrendjével kapcsolatosan. Mint köztudott, a Pannon Volán (hivatalos tájékoztatás szerint egy utasszámlálás adatai alapján) megváltoztatta a legnépesebb komlói lakótelepet kiszolgáló helyi autóbuszok menetrendjét.

A rendszeresen ezen a vonalon utazók nem értik, mi indokolta a változtatást. Az új menetrend bevezetése óta ugyanis a délelőtti órákban - 8:30-tól 13:30-ig - ugyanis rendkívül zsúfoltak a buszok! A laikus utasoknak is feltűnik és bosszantónak hat, hogy a fent említett időszakban minden óra 30. percében egyszerre indul 8-as és 8/A-s busz - miközben előtte és utána csak negyedóránként közlekedik járat. (Délután 14:20-tól 17:20-ig ugyancsak egyszerre indul 8-as és 8/A-s, de akkor már minden óra 50. percében is). Akik utaznak ezeken a buszokon, jól tudják: ez a megoldás teljesen érthetetlen, hisz ezen időpontokban mindkét busz félig kihasznált, miközben a közbeeső időkben sokan várnak a megállókban.

Példának okáért 11:45 után 12 órakor indul újabb 8-as busz, majd 12:15-kor. Aztán 12:20-kor jön egy 8/A-s és 30-kor ismét egy 8-as. Vagyis 11:45-től 12:15-ig indul 3 szilvási busz, aztán negyed óra alatt újabb 3. Lehet, hogy a Volán részéről ez szakmailag indokolható, viszont az utasok részéről érthetetlen és megmagyarázhatatlan.

És akkor még nem szóltunk arról, hogy egyre gyakrabban fordul elő, hogy a ritkábban járó (emiatt folyamatosan zsúfoltan közlekedő) buszok némelyike kifejezetten alkalmatlan a helyi közlekedésre. Olyan buszt, amelynek csak elöl és hátul van ajtaja, s ráadásul a felszállásra szolgáló első részen csak az egyik ajtó nyílik (1.kép), a szolgáltatást igénybe vevők szerint nem szabadna a legzsúfoltabb vonalakon közlekedtetni! Ugyancsak érthetetlen, hogy a szombati napokon (amikor köztudottan piaci nap van a városban, amikor az átlagosnál is többen utaznak) miért a midi-buszokat (2.kép) állítják forgalomba a szilvási vonalon. Ezek a kis buszok elégnek bizonyulnának hétvégén a délutáni-esti órákban, de hétköznap esténként is - viszont a szombat délelőtti "bevetésük" szakmai hibának minősül az utasok szerint.

Szintén sok a kifogás az utazók részéről amiatt, hogy a buszok - függetlenül attól, hogy éppen hányan szeretnének felszállni - az indulás előtti utolsó percben, vagy nem egy esetben ezt követően állnak be az indulási helyre. Ez különösen azért okoz problémát, mert akinek tovább kell utaznia (mondjuk Pécsre), annak bizony komoly problémát okoz, hogy kiszámítsa: melyik busszal kell lejönnie Szilvásból ahhoz, hogy elérje az általa igénybe venni kívánt helyközi járatot.

Összefoglalva: az utasok azt kérik a közlekedési cég illetékeseitől, vizsgálják felül korábbi döntésüket és állítsák vissza a korábbi menetrendet, iktassák ki a (felesleges) párhuzamos indításokat és tegyenek intézkedéseket annak érdekében, hogy a buszok időben álljanak be és időben induljanak el - ez ne a sofőrök kénye-kedve szerint, hanem a menetrend szerint történjen.

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 64 135 505 megtekintés

Videó: 38 405 864 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5886207

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh