Egy újabb nagy - 50 tonna körüli - aranykészlettel rendelkező érclelőhelyet fedeztek fel az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm területen - jelentette helyi illetékesekre hivatkozva a kínai média pénteken.

A lelőhelyre a Dunde Iron Mine vállalat bukkant hat év kutatás után Hocsing megyében - közölte Ceng Hsziao-kang a regionális geológiai és ásványtani iroda vezetője a Hszinhua hírügynökséggel. A kitermelhető ásványi anyagok becsült értékét 100 milliárd jüanra (16,3 milliárd dollár) teszik. Ebbe bele tartozik 187 millió tonna vasérc és 1,5 millió tonna cink is.

A kutatók főnöke, Feng Csin-hszing arról tájékoztatott, hogy csapatával 2007 óta végeztek méréseket a térségben. A feltárás folyamatban van, a felállítandó bánya több mint kétezer embernek fog munkaehetőséget adni - hangzott el.

Kínában alig két hónapja jelentették be, hogy egy 53 tonna aranyat rejtő lelőhelyet fedeztek fel szintén Hszincsiangban, annak is az északnyugati részében, a kínai-kazahsztáni határhoz közel, Hszinjüan megyében.

A három kilométer hosszú és 60-300 méter mély lelőhelyen az aranyon kívül több mint 31 ezer tonna rézre is számítanak. A szakemberek öt évig dolgoztak a lelőhely pontos helyének meghatározásán, és csaknem 150 millió jüant (5,5 milliárd forint) fektettek a projektbe. A kitermelés megkezdését 2015 végére tervezik, s évi három tonna aranyra számítanak.

Az akkori híradások megjegyezték, hogy ehhez hasonló nagyságú aranylelőhelyet korábban mindössze egy alkalommal, 1988-ban találtak.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 068 226 megtekintés

Videó: 48 294 658 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920165

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh