Az USA engedélyezi életmentő orvosi eszközök és gyógyszerek eladását Iránnak.

David Cohen, amerikai pénzügyi államtitkár-helyettes bejelentette: mostantól előzetes jóváhagyás nélkül adhatók el Iránnak bizonyos orvosi műszerek és eszközök, továbbá gyógyszerek. A terrorizmus elleni harc pénzügyi eszközeire szakosodott politikus közölte, hogy a szankciók fennmaradnak Iránnal szemben, de humanitárius megfontolások alapján az USA engedményekre is hajlandó. Az Egyesült Államok kilenc szankciós „csomagot” alkalmaz Iránnal szemben. Ezek az olajexport akadályozására, korszerű, az atomiparban is felhasználható anyagok és eszközök kereskedelmének tilalmára irányulnak.

Emellett a tilalom a pénzügyi tranzakciókat is érinti. Ezért sok szakértő attól tart, hogy a humanitárius engedményeknek nem lesz konkrét hatásuk, mert a bankok, félve a retorziótól, semmilyen iráni ügyletet nem fognak majd finanszírozni. Iránban már régóta gyógyszerhiány van, ez az egyik, mindenki számára érezhető következménye a szankcióknak.

Hasszan Rohani megválasztása után újraindulhatnak a tárgyalások Irán nukleáris programjáról és teheráni részről elképzelhetők engedmények. Amelyekre a szankciók enyhítése lehet a válasz. De ez egyelőre csak elvi eshetőség. Rohani hivatalos beiktatása augusztus 3-án lesz.

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 837 741 megtekintés

Videó: 49 015 167 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7042533

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh