Onodera Icunori védelmi miniszter pénteken kommentálva Japán védelmi politikájának készülő felülvizsgálatát, rámutatott, hogy Japán igyekszik szert tenni műszaki lehetőségekre a rakétaveszély megfékezéséhez és a válaszcsapásokhoz.

Az országnak megvan minden technikai és gazdasági lehetősége ahhoz, hogy néhány év múlva első osztályú katonai hatalom legyen.

Japán kész törölni a katonai termékei exportjára vonatkozó, több évtizedes tilalmat. Végül pedig a japán kormány kész módosítani az alkotmánynak a fegyveres erőkre vonatkozó cikkelyeit, hogy az ország teljes értékű hadsereggel rendelkezzen.

Japán óriási összegeket költött a valóban első osztályú védelmi-ipari komplexum kialakítására. Hosszú időn keresztül saját erejére támaszkodott a védelmi ipart tekintve. Gyakorlatilag már most hazai kidolgozású és gyártmányú, vagy amerikai licencek alapján Japánban készült fegyverekkel látja el hadseregét.

A Japánban gyártott fegyverek, egyebek között a katonai repülőgépek, rakéták, tengeralattjárók és harckocsik megfelelnek a világszínvonalnak.

A 2000-es években a japán gazdaság elhúzódó stagnálása miatt a katonai költségvetés nem nőtt, csökkent az új fegyverek vásárlása. Így számos japán cég került nehéz pénzügyi helyzetbe. Most viszont esély van a gyors változtatáshoz.

A japán védelmi ipar vállalatai fokozhatják részvételüket az amerikai és az európai fegyvergyártási projektekben. A japánok különleges tapasztalatokkal rendelkeznek az elektronikában, a hajtómű-szerelésben, a korszerű anyagok gyártásában, így a munkamegosztásban világviszonylatban is fontos helyet foglalhatnak el.

Másodsorban: Japán exportálhatja is fegyvereit. Mivel Japánban magasak a gyártási költségek, így elképzelhető a közös vállalatok kialakítása, alapvetően a partnerország területén. Ebben a vonatkozásban Japánnak perspektivikus partnerei lehetnek a saját védelmi iparuk fejlesztésére törekvő és Kína felemelkedése miatt aggódó ázsiai országok, például Indonézia, Thaiföld vagy India.

A japán védelmi ipari komplexum bekapcsolódása a nemzetközi együttműködésbe, a japán kormány növekvő érdeklődése a katonai kérdések iránt, megteremti a feltételeket a japán önvédelmi erő újrafelfegyverzéséhez és katonai erőforrásainak növeléséhez.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 724 366 megtekintés

Videó: 48 934 409 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028729

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh