Az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia és Franciaország szerdán hivatalosan arra kérte az ENSZ főtitkárát, hogy sürgősen indítson vizsgálatot a legutóbbi állítólagos szíriai gáztámadás ügyében.

Az üggyel kapcsolatban a világszervezet Biztonsági Tanácsa közép-európai idő szerint 21 órakor rendkívüli ülést kezd. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szóvivője közölte, hogy világszervezet apparátusának vezetőjét "sokkolták" a vegyifegyver-támadással kapcsolatos jelentések.

A szíriai ellenzék szerint a kormányerők szerdán Damaszkusz egyik külvárosában mérgesgáz-támadást hajtottak végre, amely 1300-nál is több halálos áldozatot követelt. A szíriai kormány cáfolta a vádakat.

Korábban Svédország, Szaúd-Arábia és az Arab Liga is sürgette az állítólagos támadás körülményeinek kivizsgálását.

"Az Egyesült Államokat mélyen aggasztják azok a jelentések, amelyek szerint Damaszkusz közelében ma civilek százai vesztették életüket a szíriai kormányerők támadásának, egyebek mellett vegyi fegyverek alkalmazásának következtében" - hangsúlyozta szerdán kiadott kommünikéjében Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője. Közölte, hogy Washington a BT sürgős összehívását kérte.

Szíriába a héten megérkeztek az ENSZ szakértői, hogy kivizsgálják a vegyi fegyverek - beleértve az ideggázok - bevetésével kapcsolatos kormányzati és ellenzéki állításokat. Earnest hangsúlyozta, hogy ha Damaszkusznak nincs rejtegetnivalója, akkor "haladéktalan és akadálytalan" hozzáférést engedélyez a világszervezet szakembereinek az állítólagos támadás helyszínéhez.

Az ENSZ tájékoztatása szerint a szakértőcsoport vezetője, Ake Sellstrom professzor tárgyalásokat folytat a szíriai kormány képviselőivel az engedély megadásáról.

A Fehér Ház korábban bejelentette: biztos benne, hogy a szíriai kormány szaringázt vetett be a lázadók ellen. Barack Obama elnök arra figyelmeztette Damaszkuszt, hogy a vegyi fegyverek alkalmazásával túllépi az Egyesült Államok tűréshatárát. A szerdai The Washington Post szerint ugyanakkor a felkelők még mindig nem kaptak amerikai fegyvereket, és az elmúlt hetekben annak köszönhetően értek el sikereket, hogy elfoglalták a szíriai kormányerők arzenáljának egy részét.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 699 071 megtekintés

Videó: 48 909 115 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7024163

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh