Szíria rendelkezik korszerű orosz légvédelmi rakétarendszerekkel, s bár az ország védelmi rendszere a polgárháború két éve alatt meggyengült, e fegyverek megnehezíthetik a Nyugat számára az iraki vagy líbiai forgatókönyv alkalmazását - vélekedtek kedden vezető orosz napilapok.

A Vedomosztyi című befolyásos üzleti-politikai napilapnak egy orosz hadiipari cég vezető munkatársa név nélkül azt mondta, hogy Szíriának a Buk-M2E és Pancir típusú, korszerű rakétavédelmi rendszerekből van bizonyos kontingense. (Ezek teherautóra, illetve páncélosokra épített, mozgatható rendszerek.) Szerinte az Egyesült Államok valószínűleg hadihajókról indítható manőverező robotrepülőgépekkel mér majd csapást fontos szíriai célpontokra. Washington és szövetségesei emellett rakétákkal és bombákkal támadhatják Szíriát.

A célpontok adatbázisa folyamatosan feltölthető, a katonai csapásnak nincs műszaki akadálya, mert arra néhány nap alatt fel lehet készülni, vagy ha a taktikai légierőt is bevonják, néhány hét alatt - mondta a hadiipari szakértő.

Vlagyimir Muhin, a Nyezaviszimaja Gazeta című napilap cikkírója kifejtette, hogy a hivatalos tájékoztatás alapján Moszkvának sikerült újrafegyverezni a szíriai hadsereget korszerű közép- és nagy hatótávolságú rakétavédelmi rendszerekkel, s ezek alkalmazása veszteségeket okoz majd az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek egy Szíria elleni katonai csapás esetén.

Muhin szerint nem kizárt, hogy a harcok kiterjedhetnek a szomszédos államokra, így Izraelre is.

Az orosz sajtóban idén június elején megjelent adatok szerint a szíriai hadseregben két légvédelmi ezred szolgál. Összesen 44 darab Sz-200-as rakétaindító állás és 148 darab SZ-125-ös légvédelmi komplexum található Szíriában. Vlagyimir Putyin orosz elnök június 3-án kijelentette, hogy Moszkva még nem teljesítette a damaszkuszi vezetéssel kötött szerződést, amelynek alapján Sz-300-as légvédelmi rendszereket szállítanának Szíriába.

Leonyid Ivasov, az orosz védelmi tárca nemzetközi katonai együttműködési főosztályának korábbi vezetője a Nyezaviszimaja Gazeta című lapnak nem zárta ki, hogy Oroszország segítséget nyújtson Szíriának, de hangoztatta, hogy nem harci cselekményekre kell gondolni, hanem katonai-műszaki és erkölcsi támogatásra.

Pavel Felgengauer független katonai szakértő a Moszkovszkij Komszomolec című orosz napilapnak nyilatkozva kizárta egy szárazföldi katonai intervenció lehetőségét, de azt mondta, hogy a légicsapások valószínűsége egyre nagyobb. Lehetségesnek tartja ugyanakkor, hogy az amerikai speciális egységek fontos objektumokat, elsősorban vegyi fegyvert előállító üzemeket fognak rajtaütésszerűen támadni Szíriában.

Moszkva csalódott az orosz-amerikai egyeztetés lemondása miatt

Moszkvában mélységesen csalódottak amiatt, hogy Washingtonban úgy döntöttek, elhalasztják a szíriai válság megoldását szolgáló genfi konferenciáról tervezett orosz-amerikai egyeztetést - közölte kedden az orosz külügyi szóvivő.

Alekszandr Lukasevics úgy vélte, hogy a Genf-2-nek elnevezett nemzetközi tanácskozást előkészítő, szerdára tervezett hágai konzultáció elodázásával az Egyesült Államok arra biztatja a szíriai ellenzéket, hogy ne engedjen tárgyalási pozíciójából, miközben a külső fegyveres beavatkozásra vár.

Az orosz külügyi szóvivő szavai szerint a Kremlben mindazonáltal arra számítanak, hogy az Egyesült Államok teljesíti vállalásait a genfi Szíria-konferencia előkészítésére vonatkozóan. "Moszkvában meg vannak arról győződve, hogy a Szíria körül kialakult jelenlegi drámai helyzetben, amelyet egy sor állam mesterségesen szított, még inkább megnő a jelentősége annak, hogy Oroszország és az USA, valamint a nemzetközi közösség egyeztetett lépéseket tegyen a válságból kivezető békés megoldás érdekében, s mindennek alapját a 2012. június 30-án elfogadott genfi nyilatkozat képezi" - hangoztatta Alekszandr Lukasevics.

A svájci városban az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) öt állandó tagállama, valamit az ENSZ, az Európai Unió, az Arab Liga, valamint a Szíriával szomszédos országok képviselői a közel-keleti ország válságának politikai rendezésében és egy átmeneti kormány létrehozásában értettek egyet.

Az orosz külügyi szóvivő emlékeztetett arra, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter vasárnap telefonon még arról biztosította orosz kollégáját, Szergej Lavrovot, hogy az USA továbbra is elkötelezett a közös amerikai-orosz kezdeményezésű nemzetközi Szíria-konferencia összehívása mellett.

Lukasevics ismételten óvott az esetleges szíriai katonai beavatkozás katasztrofális következményeitől, és felszólította az Egyesült Államokat, valamint a nemzetközi közösséget "a nemzetközi jog, mindenekelőtt az ENSZ alapokmányának szigorú és józan betartására".

Az amerikai külügyminisztérium hétfői bejelentése szerint a Genf-2 tanácskozást előkészítő munkacsoport találkozóját azért nem tartják meg, mert a vegyi fegyverek szíriai bevetése miatt az Egyesült Államok felülvizsgálja álláspontját.

Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője hétfőn kijelentette: tagadhatatlan, hogy Szíriában vegyi fegyvereket vetettek be, és kevés a kétség afelől, hogy ezt a szíriai kormány tette.

A szíriai vezetés továbbra is cáfol.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 851 863 megtekintés

Videó: 49 033 249 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7047381

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh