Barack Obama amerikai elnök szombaton bejelentette, hogy a kongresszus felhatalmazását fogja kérni az általa már elhatározott, Szíria elleni katonai fellépéshez.

Az elnök rámutatott, hogy noha meggyőződése szerint jogában állna elrendelni a támadást, az ügy fontossága miatt a - nyári szabadságáról szeptember 9-én visszatérő - törvényhozás vitáját és felhatalmazását kéri. Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államok legkevesebb 10 napig nem lép katonai akcióba Szíria ellen.

Obama a Szíriából visszatért ENSZ-ellenőrök által elvégzett helyszíni vizsgálatra utalva kijelentette, hogy a vegyifegyver-támadásokat nemcsak kivizsgálni kell, hanem azokkal szembe is kell szállni. Az elnök emlékeztetett rá: az amerikai kormány hivatalos értékelésben bizonyította be, hogy Bassár el-Aszad elnök rendszere felelős a szíriai főváros környékén augusztus 21-én elkövetett vegyifegyver-bevetésért, amelyet Obama "az emberi méltóság elleni támadásnak" nevezett.

"Az Egyesült Államok nagy biztonsággal úgy értékeli, hogy a szíriai kormány vegyifegyver-támadást hajtott végre Damaszkusz egyik külvárosában 2013. augusztus 21-én. Továbbá értékelésünk szerint a rezsim ideggázt vetett be a támadás alatt" - hangzott az amerikai kormánynak az incidenssel kapcsolatban pénteken kiadott értékelése, amely szerint a támadás legkevesebb 1429 embert, köztük legalább 426 gyereket embert ölt meg.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács tagjai szombat délután a szenátus, vasárnap pedig a képviselőház tagjait tájékoztatják az amerikai kormánynak a Szíriával szembeni katonai fellépéssel kapcsolatos álláspontjáról.

A tájékoztatást John Kerry külügy- és Chuck Hagel védelmi miniszter, James Clapper, a nemzeti hírszerzés igazgatója (DNI), Susan Rice nemzetbiztonsági tanácsadó és James Winnefeld tengernagy, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának helyettes főnöke tartja.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 067 282 megtekintés

Videó: 48 292 392 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920009

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh