Nagyon valószínűtlen, hogy augusztus 21-én szíriai felkelők hajtották volna végre Damaszkusz körzetében a vegyi támadást - állította az amerikai kormány hírszerzési értesüléseken és nyílt forrásokon alapuló pénteken közzétett értékelése.

A négyoldalas dokumentum szerint egyúttal az is nagyon valószínűtlen hogy a szíriai ellenzéknek lenne kapacitása arra, hogy nagy mennyiségű videofelvételt, orvosi személyzet és civil szervezetek által is megerősített fizikai tünetet, illetve erre a vegyifegyver-támadásra vonatkozó egyéb információt hamisítson annak érdekében, hogy a damaszkuszi rezsimre terelje a gyanút.

"Az Egyesült Államok nagy biztonsággal úgy értékeli, hogy a szír kormány vegyifegyver-támadást hajtott végre Damaszkusz egyik külvárosában 2013. augusztus 21-én. Továbbá értékelésünk szerint a rezsim ideggázt vetett be a támadás alatt" - hangzott az értékelés, amely szerint a támadás legkevesebb 1429 embert, köztük legalább 426 gyereket embert ölt meg.

"Nagy bizonyossággal úgy értékeljük, hogy a gáztámadást a szíriai kormány hajtotta végre ellenzékiek ellen a damaszkuszi külvárosokban augusztus 21-én. Értékelésünk szerint nagyon valószínűtlen egy olyan forgatókönyv, amely szerint az ellenzék hajtotta végre a támadást" - állt a jelentésben.

A következtetés a rendszer előkészületeire, a támadás lebonyolítására és hatásaira vonatkozó információkon, valamint a rezsim és az ellenzék képességeinek összehasonlításán alapul.

A dokumentum rámutatott, hogy a rezsim, amely hatalmas készleteket halmozott fel katonai rendeltetésű vegyi anyagból (egyebek között mustárgázból, szarinból és VX-ből), valamint az ezeket célba juttató eszközökből, az elmúlt év során több ízben is intézett kisebb támadást az ellenzék ellen. Az értékelés szerint a felkelők nem használtak vegyi fegyvert.

"A szír rezsim rendelkezik olyan lövedékekkel, amelyekkel feltevésünk szerint a támadást augusztus 21-én végrehajtották, és rendelkezik azzal a képességgel is, hogy egy időben több helyen hajtson végre támadást. Nem láttunk arra utaló jeleket, hogy az ellenzék hajtott volna végre olyan nagyméretű, koordinált rakéta- és tüzérségi támadást, mint amilyen augusztus 21-én történt" - hangzott a jelentés.

A dokumentum azzal indokolta a vegyi fegyvereknek a kormányerők általi bevetését, hogy a rezsim igyekezete a Damaszkuszt a főváros környékéről támadó ellenzéki fegyveresek leküzdésére kudarcba fulladt. Az amerikai információk szerint az előkészületek három nappal a támadás előtt kezdődtek meg Damaszkusz Adra nevű külvárosában, ahol az erre szakosított alakulatok rendszerint összeállítják a vegyi fegyverek, köztük a szarin keverékét.

Azokat a Damaszkusz környéki, ellenzéki ellenőrzés alatt álló negyedeket, ahonnan vegyifegyver-támadást jelentettek - beleértve Kafr-Bátnát, Dzsavbart, Ain-Tarmát, Darajját, és Muaddamiját - augusztus 21-én a kora hajnali órákban vették tüzérségi és rakétatűz alá. A támadások a rezsim által ellenőrzött területről indultak, mintegy 90 perccel azelőtt, hogy a vegyi támadásról az első híradások 2 óra 30 perckor megjelentek a közösségi médiában. Damaszkusz körzetében három kórházban kevesebb mint három óra leforgása alatt mintegy 3600 pácienst vettek fel ideggázra utaló tünetekkel.

A jelentett tünetek és az események járványszerű mivolta - azaz a nagyszámú és azonos tünetektől szenvedő beteg felvétele rövid idő leforgása alatt, az, hogy sokan jöttek egy helyről, valamint az orvosi és az elsősegélyt nyújtó személyzet megfertőződése - megegyeztek egy tömeges ideggáz-támadás képével - állította a dokumentum.

"Száz olyan videofelvételt azonosítottunk, amelyek feltételezhetően a támadásokról készültek, és amelyek közül sok az ideggáz hatásaira, bár nem kizárólag azokra jellemző fizikai tüneteket mutató testeket mutat be. Az áldozatok tünetei között a jelentések szerint szerepelt az eszméletvesztés, az orr és a száj habzása, a pupillák összeszűkülése, a gyors szívverés, és nehéz légzés. Több videó nagyszámú valószínű halottat mutat be, akiken nincsenek látható sérülések, ami a vegyi fegyver okozta halálra jellemző, és nem jellemző kézifegyverek, robbanó lövedékek vagy hólyaghúzó gázok okozta halálra" - állt az összegzésben, amely szerint nem valószínű, hogy az ellenzék ilyen bizonyítékokat tudna hamisítani.

Az értékelés említést tett egy meg nem nevezett szíriai vezető lehallgatott beszélgetésére, amelyben az illető megerősítette a vegyi fegyverek bevetésének tényét, és kifejezte nyugtalanságát amiatt, hogy az ENSZ-ellenőrök bizonyítékot szerezhetnek az incidensről.

A dokumentumban foglaltak szerint a vegyi fegyvereket bevető egységek augusztus 21-én délután parancsot kaptak a támadás beszüntetésére, majd az érintett negyedeket ágyútűz elé vették. A tüzérségi támadások intenzitása 24 órán át a négyszerese volt az előző tíz napinak, s az erős ágyúzás augusztus 26-ig tartott.

Az értékelés emberektől, híradástechnikai és térinformatikai hírszerzési, valamint nyílt forrásból származó, egymástól független információkon alapul. Ez utóbbiak között vannak nemzetközi és szíriai egészségügyi személyzettől származó beszámolók, videók, szemtanúi és újságírói elbeszélések, a közösségi médiában megjelent több ezer beszámoló, amelyek Damaszkusz körzetéből, legkevesebb 12 különböző helyszínről számolnak, valamint nem kormányzati szervezetek jelentései.

Obama telefonon konzultált Cameronnal és Hollande-dal

Barack Obama amerikai elnök pénteken telefonos megbeszélést folytatott David Cameron brit miniszterelnökkel és Francois Hollande francia elnökkel a szíriai helyzetről.

A megbeszélések részét képezték az elnök azon törekvésének, hogy minél szélesebb körű diplomáciai támogatást szerezzen az augusztus 21-i állítólagos szíriai vegyifegyver-támadás miatt tervezett megtorló katonai csapáshoz. A mérges gázzal végrehajtott támadásban az amerikai hírszerzés szerint 1429 ember vesztette életét.

A Fehér Ház közleménye szerint Obama Cameronnal egyetértett abban, hogy ezek a vegyifegyver-támadások nem elfogadhatók és nem tolerálhatók. Az amerikai-francia tárgyalásról beszámoló kommüniké pedig úgy fogalmazott: Obama és Hollande között egyetértés volt abban, hogy "a nemzetközi közösség nem tűrheti a vegyi fegyverek alkalmazását, hogy felelősségre kell vonnia a (szíriai) rezsimet, és erőteljes üzenetet kell küldenie, hogy a vegyi fegyverek alkalmazása elfogadhatatlan".

Francia közlés szerint Hollande az Obamával folytatott háromnegyedórás egyeztetés során emlékeztetett Párizs azon eltökéltségére, hogy reagáljon erre az incidensre, és ne hagyja büntetlenül ezeket a bűnöket. A tájékoztatás arra is kitért, hogy a francia államfő ugyanilyen eltökéltséget érzett Obama részéről.

Hollande a nap folyamán a Le Monde című napilapnak nyilatkozva kijelentette: a Szíria elleni katonai beavatkozás brit elutasítása után sem változott Franciaország álláspontja: Párizs továbbra is "arányos és kemény" fellépést akar Damaszkusz ellen a múlt heti vegyifegyver-támadás miatt.

A Fehér Háznak a csütörtöki telefonos megbeszélésekről kiadott tájékoztatása szerint Obama megállapodott Cameronnal és Hollande-dal, hogy folytatni fogják a szoros konzultációkat Szíriával és a biztonsági kihívások széles skálájával kapcsolatban.

Obama még nem hozott döntést

Barack Obama amerikai elnök pénteken újságíróknak kijelentette, hogy még nem döntött véglegesen a Szíria elleni katonai csapás elrendeléséről, de egy olyan "korlátozott" akció lehetőségéről beszélt, amely megbüntetné az Aszad-rezsimet a vegyi fegyverek bevetése miatt.

"Nem fogadhatunk el egy olyan világot, amelyben nőket, gyerekeket és ártatlan civileket gázosítanak el ilyen elborzasztó léptékben" - mondta az elnök.

Obama szerint az Egyesült Államoknak a világ vezető hatalmaként kötelessége biztosítani, hogy azokat a kormányokat, amelyek betiltott fegyvereket alkalmaznak, felelősségre vonják.

Az elnök szerint a szíriai vegyifegyver-támadásra adandó válasz még a "tervezés folyamatában van". Mint mondta, a Szíria elleni fellépés korlátozott lehet, az nem lesz majd az Afganisztán és az Irak ellen intézett beavatkozáshoz hasonlítható, és abban szárazföldi csapatok nem vesznek majd részt.

Obama az amerikai érdekek és az Egyesült Államok nemzetbiztonsága elleni kihívásnak nevezte a vegyi fegyverek Szíria általi bevetését. Rámutatott, hogy azok az Egyesült Államok olyan szövetségeseit veszélyeztetik, mint Izrael, Törökország és Jordánia.

Kitért rá, hogy jobban szerette volna, ha ezeknek az eszközöknek az alkalmazására a nemzetközi közösség felelt volna, és bírálta az ENSZ Biztonsági Tanácsát amiatt, hogy a testület "képtelen volt választ adni a nemzetközi normák egyértelmű megsértésére".

Mint mondta, nála jobban "senki nem fáradt bele a háborúzásba", de az Egyesült Államoknak készen kell állnia a nemzetközi normák védelmére. Hangoztatta, hogy ha vegyi fegyverek használata nem von maga után következményeket, akkor az azt az üzenetet küldi, hogy a nemzetközi normáknak nincs jelentőségük.

Az elnök arra szólította fel a világot, hogy "ne bénuljon meg" a szíriai helyzet hatására. Egyúttal azt hangsúlyozta, hogy az arab országban kialakult helyzetet nem lehet kizárólag katonai eszközökkel megoldani.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 838 931 megtekintés

Videó: 49 015 978 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7042635

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh