Az USA kezdi elveszíteni szövetségeseit. Washington alapvető katonai partnere, London, visszalépett a szíriai konfliktushelyzetbe való katonai beavatkozástól. Ennek következtében több más NATO tagország is nemet mondott a Szíria elleni támadás tervére. Így Washington most más szövetségeseket keres, de közölte, hogy akár egyedül is képes csapást mérni Szíriára.

Nagy-Britannia nem fog részt venni a Szíria elleni katonai akcióban. Csütörtökön este a brit parlament elutasította a kormány javaslatát, amely szerint keményen kell reagálni a szíriai „humanitárius válságra”. A képviselők döntése csupán javaslat volt, figyelmen kívül hagyni azonban helytelen lett volna – közölte David Cameron brit miniszterelnök:

A képviselőház elutasította a javaslatunkat. A parlamenti képviselők, kifejezve az állampolgárok véleményét, elutasították az Egyesült Királyság részvételét a katonai akcióban. A kormány ennek a döntésnek megfelelően fog eljárni.

Csütörtökön éjjel már 12 NATO tagország, köztük Olaszország, Görögország, Kanada, bejelentette, hogy nem támogat semmiféle katonai akciót Szíria ellen az ENSZ határozata nélkül. Az ENSZ BT azonban nem dönt a katonai akció mellett egyértelmű bizonyíték hiányában. Jelenleg pedig a BT rendelkezésére csak egy hivatalos feljegyzés áll, az, amit márciusban az orosz szakemberek készítettek az Aleppóban bevetett vegyi fegyverrel kapcsolatban. Akkor kétséget kizáróan bizonyítást nyert, hogy az ellenzék tehető felelőssé az ügyben.

Az ENSZ szakemberei jelenleg az augusztus 21-én Damaszkusz közelében bevetett vegyi fegyver ügyét vizsgálják. Szombaton kell bemutatniuk a vizsgálatok eredményét Ban Ki Munnak, az ENSZ főtitkárának, aki pedig jelentést készít a BT informálására. Addig pedig a Szíria elleni katonai akció tervének megvitatása is törvényellenes – jelentette ki Moszkva, amivel több ország is egyetért. Az USA-t kivéve. A The New York Times szerint, Washington kiadhatja a támadási parancsot az ENSZ BT jóváhagyása nélkül is, akár már szombaton, miután az ENSZ küldöttek elhagyták Szíriát.

Jelenleg az USA szövetségeseket gyűjt, és még ha az európai országok között nem is maradt, aki támogatná az USA terveit, a közel-keleti országok között találni olyat, aki nem idegenkedik attól, hogy csapást mérjen a szomszédjára. Csütörtökön például a török külügyminiszter, Ahmed Davutoglu közölte, hogy a Szíria ellenes koalícióban 25 ország is részt vehet. Ez a titkos tárgyalások eredménye. Azonban amikor arra kerül a sor, nem biztos, hogy mindegyik megszegi a nemzetközi törvényeket.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 731 436 megtekintés

Videó: 48 938 771 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7029580

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh