George W. Bush volt amerikai elnök, az afganisztáni és az iraki háború elindításának elrendelője, pénteken elismerte, hogy Barack Obama nehéz döntés előtt áll Szíriával kapcsolatban, de nem kívánt tanácsot adni hivatali utódjának.

"Az elnök nehéz döntés előtt áll" - jelentette ki pénteken a Fox News hírtelevíziónak nyilatkozva Bush, hozzátéve, hogy ha Obama a katonai erő alkalmazása mellett dönt, akkor "minden idők legnagyszerűbb hadseregére" támaszkodhat.

George Bush, kijelentette, hogy "nem lelkes híve" Bassár el-Aszad szíriai elnöknek, aki "bajkeverő" és Irán szövetségese. Amikor az ENSZ-ről és arról kérdezték, hogy mi lenne a legjobb magatartás Amerikai számra így válaszolt:

"Az elnöknek nehéz döntést kell meghoznia. Tudom, hogy önök körmönfontan bele akarnak sodorni a napi témákba. Én azonban nem hagyom, hogy ezekbe belerángassanak."

Bush, aki nemrégiben szívműtéten esett át, kerüli a reflektorfényt, amióta 2009-ben, a hivatali ideje lejártával elhagyta a Fehér Házat. Július elején azonban Tanzániában Obamával közösen vett részt az ottani amerikai nagykövetség ellen 1998-ban elkövetett terrortámadás áldozatairól való megemlékezésen. A jelenlegi elnök áprilisban megjelent a dallasi George W. Bush Elnöki Könyvtár és Múzeum ünnepélyes felavatásán.

Carter katonai csapás helyett békekonferenciát sürget

Jimmy Carter volt amerikai elnök pénteken sürgette, hogy a világ vezetői a szíriai vegyifegyver-támadás keltette felháborodást békekonferencia összehívására, ne pedig katonai csapás elrendelésére használják fel.

"Egy megtorló katonai csapás az ENSZ felhatalmazása vagy a NATO és az Arab Liga széleskörű támogatása nélkül törvénytelen lenne, és nem valószínű, hogy megváltoztatná a háború menetét" - hangoztatta az exelnök az általa és a felesége, Rosalyn Carter által létrehozott, atlantai székhelyű emberi jogi központ égisze alatt kiadott közleményében.

Carter szerint a támadás hátráltatná az "égetően szükséges" politikai folyamatot, amely véget vethetne a két és fél éve tartó szíriai polgárháborúnak, és elmélyítné a nemzetközi nézeteltéréseket. Az exelnök ugyanakkor rámutatott, hogy a vegyi támadással kapcsolatos tényeket fel kell deríteni, azokat nyilvánosságra kell hozni, és az elkövetőket felelősségre kell vonni.

"A vegyi támadásnak olyan katalizátorként kell szolgálnia, amely megduplázza a békekonferencia összehívására, a háborús cselekmények befejezésére és a politikai megoldás sürgős megtalálására irányuló erőfeszítéseket" - hangsúlyozta kommünikében Jimmy Carter.

Puskov: Ha az USA megtámadja Szíriát, Obamát meg kell fosztani a Nobel-békedíjtól

Amennyiben az Egyesült Államok az ENSZ felhatalmazása nélkül csapást mér Szíriára, akkor Barack Obama amerikai elnököt meg kell fosztani a Nobel-békedíjtól - vélekedett pénteken az orosz duma külügyi bizottságának elnöke.

Alekszej Puskov a Twitter internetes közösségi oldalon írta, hogy szerinte egy ilyen támadás esetén a nemzetközi közösségnek ezt kellene követelnie a Nobel-békedíj bizottságtól.

Az amerikai elnök 2009-ben részesült az elismerésben "A nemzetközi diplomácia megerősítésért és a népek közötti együttműködés elősegítéséért tett erőfeszítéséért". A díj odaítélése nagy vitát váltott ki.

Sokan azért nem értettek egyet vele, mert az amerikai elnök egyben főparancsnoka is a hadseregnek, amely Irakban és Afganisztánban is harcolt. Mások úgy gondolták, hogy a békedíj-bizottság a politikust olyan érdemekért jutalmazta, amelyeket 2009-ben, elnöki hivatalba lépésének évében még nem tudhatott magáénak.

Oslóban több ezer ember vonult fel néhány órával azt követően, hogy Barack Obama amerikai elnök átvette a Nobel-békedíjat. A tiltakozók egyik menete a nukleáris fegyverek ellen tüntetett, egy másik szervezet az afganisztáni háború befejezését követelte.

Fidel Castro volt kubai vezető egyenesen cinizmussal vádolta meg az amerikai elnököt a Nobel-békedíj elfogadása miatt, mert szerinte Barack Obama akkor döntött a megtisztelő díj átvételéről, miután elhatározta, hogy folytatja az afganisztáni háborút.

Tavaly egy norvég békeaktivista keresete nyomán a svédországi Stockholm megyei közigazgatási tanács hivatalosan felkérte a Nobel Alapítványt, válaszoljon azokra az állításokra, amelyek szerint a békedíj már nem tükrözi Alfred Nobel, az 1896-ban elhunyt alapító akaratát.

Fredrik Heffermehl norvég békekutató kifogásolta a Nobel-békedíj odaítélését Barack Obamának. Szerinte ugyanis a díj eredeti célja a katonai erő szerepének csökkentése a nemzetközi kapcsolatokban.

Forrás: MTI

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

Obama, a Nagy Testvér Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 087 876 megtekintés

Videó: 48 317 349 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923218

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh