Az amerikai szenátus külügyi bizottsága szerdán 10:7 arányban megszavazta a Szíria elleni katonai akciót.

A határozat támogatta, hogy 60 napra korlátozva engedélyezzék az Egyesült Államoknak a katonai akciót, ami bizonyos feltételekkel és csak egyszer 30 nappal meghosszabbítható. A testület kizárta szárazföldi erők bevetését Szíriában.

A kérdés jövő hétfőn kerül a teljes szenátus elé.

Kerry: csak politikai megfontolásból lehet tagadni az Aszad-rezsim felelősségét

Csakis politikai megfontolásból lehet letagadni az Aszad-rezsim vitán felül álló felelősségét a Szíriában augusztus 21-én végrehajtott vegyifegyver-támadás miatt - jelentette ki szerdán az amerikai képviselőház külügyi bizottságában tartott meghallgatásán John Kerry külügyminiszter.

Kerry szerint Szíria a vegyi fegyvereket betiltó 1925-ös genfi jegyzőkönyv megsértésével átlépte a világ és az emberiség tűréshatárát és most nem Damaszkusz felelőssége a kérdés, hanem az, hogy az Egyesült Államok beleegyezik-e abba, hogy a rezsim megússza a támadást.

"Nem maradhatunk csendben" - hangoztatta az amerikai külügyi tárca vezetője.

Chuck Hagel védelmi miniszter a meghallgatáson elismerte, hogy a katonai fellépés rizikót jelent, de, mint mondta, a tétlenség még kockázatosabb lehet, mert az másokat is hasonló fellépésre bátoríthat. A Pentagon vezetője Észak-Koreát nevezte meg ilyen országként.

Hagel rámutatott: a vegyi fegyverek Szíria általi bevetése fenyegetést jelent az Egyesült Államok olyan térségbeli szövetségeseire, mint Izrael, Törökország és Jordánia, valamint a régióban állomásozó amerikai erőkre is. Figyelmeztetett rá, hogy az ilyen eszközök a Hezbollah libanoni radikális mozgalom és más terrorszervezetek birtokába juthatnak.

Kerry a tétlenség negatív történelmi példái között sorolta fel Münchent (Hitlerrel a Csehszlovákia feldarabolásáról 1938-ban kötött brit-francia-olasz megállapodást) és a St. Louis hajó esetét (amelynek 937, Európából menekülő zsidó utasát 1939-ben sem az Egyesült Államok, sem Kanada, sem Kuba nem volt hajlandó befogadni).

Chuck Hagel hangsúlyozta, hogy a vegyi fegyverek bevetésére adandó válasz bizonyítékát jelenti majd annak, hogy Washington kész eleget tenni biztonsági kötelezettségeinek. Egyben emlékeztetett rá, hogy Barack Obama elkötelezte magát: megakadályozzák Irán atomfegyverhez jutását.

Hagel szerint a Szíriára mérendő, mind a méreteit, mind az időtartamát tekintve korlátozott csapás nem csak egy "tűszúrás" lesz és az komolyan meg fogja gyengíteni Bassár el-Aszad katonai képességeit, ugyanakkor nem célja a rendszerváltozás elérése.

Hagel kifejezte meggyőződését, hogy a katonai megtorlás elmaradása esetén a szír kormányerők "nagyon nagy valószínűséggel" ismét bevetnék a vegyi fegyvert. Kerry szerint ennek valószínűsége 100 százalék.

A Pentagon vezetője az ilyen eszközök eredetére vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta, hogy azokat részben az oroszok szállították, részben pedig a szíriaiak maguk állították elő.

Martin Dempsey tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke a meghallgatáson kijelentette, hogy a Szíriára mérendő csapásnak a térségre gyakorolt hatása az Aszad-rezsim reagálásától függ, de az amerikai erők felkészültek arra, hogy "elrettentsék a megtorlást".

Hagel: a tétlenség kockázatos

Kockázatos a tétlenség a Szíria által elkövetett vegyifegyver-támadások ügyében, mert az másokat is hasonló fellépésre bátoríthat - jelentette ki szerdán az amerikai képviselőház külügyi bizottsága előtt Chuck Hagel védelmi miniszter.

Hagel Észak-Koreát nevezte meg ilyen országként. A Pentagon vezetője rámutatott: a vegyi fegyverek Szíria általi bevetése fenyegetést jelent az Egyesült Államok olyan térségbeli szövetségeseire, mint Izrael, Törökország és Jordánia, valamint a régióban állomásozó amerikai erőkre is.

Chuck Hagel szerint az ilyen eszközök alkalmazására adandó válasz bizonyítékát jelenti majd annak, hogy Washington kész eleget tenni biztonsági kötelezettségeinek. Egyben emlékeztetett rá, hogy Barack Obama elkötelezte magát: megakadályozzák Irán atomfegyverhez jutását.

A CIA-tól a Pentagon veheti át a felkelők kiképzését

Az amerikai kormány a Központi Hírszerző Ügynökségtől (CIA) a védelmi minisztérium hatáskörébe helyezi át a szíriai felkelők felfegyverzését és kiképzését, ami jelentősen felgyorsíthatja ezt a programot - írta szerdai számában, hivatalos forrásokra hivatkozva a The Wall Street Journal.

Barack Obama elnök júniusban hatalmazta fel a CIA-t a felkelők kiképzésére és felfegyverzésére, miután a Hezbollah libanoni síita szervezet Bassár el-Aszad elnök oldalán bekapcsolódott a szíriai polgárháborúba. A Pentagon bevonására vonatkozó elképzelések támogatottsága az elmúlt hetekben mind a kormányzati körökben, mind a kongresszusban megerősödött, miután a hírszerzés által felügyelt program túl jelentéktelennek és túl lassúnak bizonyult.

A The Wall Street Journal ezzel kapcsolatban kedden arról számolt be, hogy a CIA még meg sem kezdte a fegyverszállítást a szíriai ellenzéknek, amit szerdán úgy finomított, hogy a fegyvereknek a kiosztása nem kezdődött meg. Ezt a lapnak nyilatkozó illetékesek azzal indokolták, hogy a kémszervezet nagy körültekintéssel építette ki a fegyverszállítás "vezetékét".

Az amerikai kormányzat csínján bánik a szíriai ellenzék támogatásával, mert szeretné elkerülni, hogy az Aszad-rezsimmel szemben a felkelők iszlamista csoportjai erősödjenek meg. Washington ugyanakkor meg kívánja erősíteni az ellenállás mérsékelt elemeit, hogy azok végeredményben vezető szerepet játszhassanak a jelenlegi elnök megdöntése utáni Szíriában.

A lapnak nyilatkozó hivatalos források rámutattak, hogy az amerikai fegyveres erők különleges műveleti egységei a CIA-nál gyorsabban tudnák kiképezni a szíriai lázadókat. A Pentagonnak a kommandósok és a hagyományos hadsereg kiképzésében is gyakorlata van, és ezt a hírszerzés erőfeszítéseivel elégedetlen katonai vezetők kifejezésre is juttatták. Jelezték, hogy készek támogatni, vagy teljes egészében átvállalnia a CIA feladatát.

John McCain republikánus szenátor, akit az elnök hétfőn fogadott, elmondta: amikor rákérdezett arra, hogy miért nem kezdte el a CIA a lázadók felfegyverzését, Barack Obama azt mondta neki, hogy "ez hamarosan megváltozik" és hogy a kormány rendelkezik az ennek biztosítására vonatkozó tervekkel.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 832 270 megtekintés

Videó: 49 011 909 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7042057

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh