A szíriai hatóságok megkezdték vegyi fegyvereik készleteinek megsemmisítését. A Vegyi-fegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakértőinek felügyelete alatt robbanófejeket és berendezéseket tettek üzemképtelenné. Moszkva és Washington elégedett Damaszkusz tevékenységével, de továbbra is vannak vitás kérdések.

Az OPCW szakembereinek szeme láttára a szíriai hadsereg katonái megsemmisítették a rakéták robbanófejeit és a vegyi anyagok keveréséhez szükséges berendezéseket. Ez a vegyifegyver-készlet felszámolásának egyik szakasza, a kezdeti és a legegyszerűbb.

Ha a berendezések megsemmisítését el tudják végezni a szíriaiak, természetesen nemzetközi ellenőrzés alatt, a mérgező anyagok felszámolása már sokkal bonyolultabb dolog. Az iprit harcigáz, amelyből egyes adatok szerint Damaszkusz mintegy 300 tonnával rendelkezik, megsemmisíthető mobilberendezésekkel az ország területén. De ahhoz, hogy felszámolják azokat az anyagokat, amelyekből az idegbénító szaringáz készül, bonyolult stacioner berendezésekre van szükség. Ilyeneket felépíteni Szíriában értelmetlen és költséges vállalkozás lenne, a biztonsági megfontolásokról már nem is beszélve. Következésképpen a szaringáz komponenseit el kell szállítani: de eddig még egyetlen ország sem jelezte ,hogy kész fogadni ezeket az anyagokat – állapította meg Viktor Murahovszkij, az Arszenal Otyecsesztva katonai lap főszerkesztője.

Oroszország területén törvény tiltja a harci mérgező anyagok szállítását. Az amerikaiak sem igen akarják ezeket az anyagokat maguknál látni. Ezért csak Líbia lehet az az ország, ahová eljuttathatják a szarin komponenseit. Líbiában már megvannak a megfelelő berendezések, ott már folyik a vegyi fegyverek felszámolása. Úgy gondolom, hogy az Egyesült Államok rábeszéli Líbiát, hogy fogadja a Szíriából érkező mérgező anyagokat.

Technikai szempontból kétségkívül Líbia a legmegfelelőbb megoldás. De az is tény, hogy ott rendkívül ingatag a helyzet. A helyi hatóságok beismerik, hogy nem tudják garantálni a rendet. Már pedig vegyi fegyvert vinni egyenesen a terrorista csoportok kezébe, enyhén szólva nem valami értelmes dolog lenne.

Damaszkusz egyelőre a központi raktárakba viszi az ország különböző részén elhelyezett vegyi fegyvereket. Ez megkönnyíti a leszerelést. Igaz, a szíriai hatóságok akcióit a Nyugat meglehetős aggodalommal kezeli, miután attól tart, hogy a katonák elrejthetik a mérgező anyagok egy részét.

Egészében véve a felek elismerik, hogy Damaszkusz végrehajtja a vegyi fegyverekkel kapcsolatos kötelezettségeit. Az APEC indonéziai csúcstalálkozójának margóján találkozva Szergej Lavrov orosz és John Kerry amerikai külügyminiszter megelégedéssel szóltak a folyamatról, rámutattak, hogy Szíriában politikai úton kell véget vetni a háborúnak. Ezen az úton a következő lépés a Genf-2 elnevezést kapott nemzetközi konferencia lehet. A békés rendezésről szóló konferenciát a tervek szerint november közepén tartják.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 614 101 megtekintés

Videó: 48 802 192 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7003902

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh