Latif Mehszúd kézre kerítése súlyos csapás a pakisztáni tálibok számára, akik egy évtizede harcolnak a kormány ellen az afgán határtérségben lévő hátországukból. Segítették az afganisztáni tálibokat is az amerikaiak vezette NATO-erők ellen.

A pakisztáni tálibok szerveztek merényletet 2010-ben New Yorkban a Times Square-en és szinte állandóan támadják az amerikai diplomáciai képviseleteket. Ők lőtték fejbe a nők jogaiért küzdő iskoláslányt, Malala Juszufzajt, aki nemrég kapta meg a Szaharov-díjat az Európai Parlamenttől.

Az amerikai külügy szóvivője nem mondta meg, hogy milyen akció vezetett Latif Mehszud parancsnok elfogásához. Annyit közölt, hogy ez a tálib vezér a nagyfőnök jobbkeze volt. A pakisztáni tálibok szervezete 2007-ben alakult meg. Korábban a tálibok Afganisztánban harcoltak: először amerikai és pakisztáni támogatással, később az Egyesült Államok és szövetségesei ellen. Az amerikai hadsereg azért vonult be Afganisztánba, hogy így álljon bosszút szeptember 11-ért. A CIA szerint Oszama Bin Laden és vezérkara Afganisztánban dolgozta ki az Egyesült Államok elleni nagy terrortámadást, amelynek több mint 3000 halottja volt.

Az afganisztáni és pakisztáni tálibok jelenleg is harcban állnak a Nyugattal. Azért is lőtték fejbe a pakisztáni iskoláslányt, mert azt a "nyugati eszmét" képviselte, hogy a lányoknak is tanulniuk kell. A tálibok a saria hívei, vagyis újra bevezetnék Mohamed próféta szigorú törvényeit, hogyha hatalomra kerülnének. Afganisztánban a nők jogait a minimumra korlátozták, és még a zenét is betiltották abban az időben, amikor a tálibok ott hatalmon voltak.

Jövőre az amerikai katonák nagy része elhagyja Afganisztánt és így újra fennáll a veszély: a tálibok ismét átveszik a hatalmat! Amerika azonban nemcsak harcol a tálibokkal, de megpróbál tárgyalni is velük. Ezekről a titkos tárgyalásokról csak nagyon kevés szivárog ki, de nemrég szabadon engedték Pakisztánban a tálibok második számú vezérét, aki már évek óta börtönben ült. Washington a korbács és a mézesmadzag politikáját alkalmazza a tálibokkal szemben Afganisztánban és Pakisztánban, jövőre pedig majd kiderül, hogy milyen eredménnyel...

Forrás: asiaport.hu

Kapcsolódó blog bejegyzés:

Dilettánsok vagy zsenik a pakisztáni titkosszolgálat élén?

Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 718 888 megtekintés

Videó: 48 930 041 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028027

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh