Oroszország és Kína mérlegelte a nemzeti fizetési rendszereik összekapcsolását – mondta Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök szerdán, miközben felvázolt egy kiegyensúlyozottabb globális pénzügyi struktúrát.

Lévén a kínai Unionpay rendszer fokozatosan terjeszkedik és Peking egyre több erőfeszítést tesz annak érdekében, hogy a jüan nemzetközivé váljon, Medvegyev azt mondta egy pekingi sajtótájékoztatón, hogy Oroszország az elmúlt években saját fizetési rendszert fejlesztett ki, mégpedig MIR kártya néven.

„Jelen pillanatban kerül megvitatásra, hogy a MIR kártyákat összekapcsoljuk-e a kínai fizetési rendszerekkel” – jelentette ki Medvgyev, aki Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel közösen tartott értekezletet.

A megoldás „jó kilátásokkal” kecsegtet, valamint általa „elkerülhetnénk azokat a problémákat, amelyek egyes amerikai fizetési rendszerek használatakor merülnek fel” – utalt az orosz kormányfő a Visára és a MasterCardra.

„Úgy gondolom, hogy minél több pénzügyi eszköz létezik a modern világban, annál stabilabb lesz a globális pénzügyi rendszer” – tette hozzá.

Oroszország 2014-ben, az ukrán válság idején kezdte kiépíteni saját megoldását, miután a nyugati hatalmak büntetőintézkedéseket vetettek ki az országra. A rendszer ma széles körben elfogadott Oroszországban, amelynek kiépítésére azért volt szükség, mert a nyugati szankciók hatására a két legnagyobb kártyatársaság a VISA és a MasterCard felfüggesztette szolgáltatását két orosz pénzintézetnél. Az érintett bankok ügyfelei nem tudták használni bankkártyáikat, ekkor jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy saját fizetési rendszert hoznak létre.

Az újabb és újabb amerikai szankciók kiszabásának következtében Moszkva ígéretet tett arra, hogy tovább csökkenti a nyugati fizetési rendszerektől való függőséget. Ennek érdekében többek között olyan hazai pénzügyi szolgáltatásokat kíván létrehozni, mint a saját minősítő ügynökség.

Mára körülbelül 14 millió ember (azaz az orosz lakosság 10 százaléka) használ MIR kártyát, melyet több mint 380, Oroszországban működő bank elfogad, ezek közül pedig 120 ki is bocsájt. Gyakorlatilag minden kereskedelmi és szolgáltató ponton – köztük kávézókban, üzletekben, éttermekben és benzinkutakon – lehet fizetni MIR kártyával, amelyeket nem utolsósorban a szankciókkal sújtott Krímben is lehet használni.

Forrás: kitekinto.hu / reuters.com