305 millió dollár jut évente Pakisztán hadseregének a terror elleni háborúra- Washingtontól. Az utóbbi két évben szünetelt ez a segély. Miért? Mert amerikai kommandósok egy katonai lakóparkban ölték meg az első számú terroristát, Oszama Bin Ladent.

"Pakisztán olyan fejlődő demokrácia, amely egyszerre próbálja meg fejleszteni a gazdaságát és leküzdeni a terrorizmust!"- lelkesedett John Kerry külügyminiszter Washingtonban miután találkozott Nawaz Sharif pakisztáni kormányfővel. Obama elnök szerdán fogadja a Fehér Házban a 180 milliós ország vezetőjét.

Pakisztán már nagyon régóta az Egyesült Államok szövetségese, és fontos szerepe volt abban, hogy a nagy Szovjetunió elveszítette a maga gyarmati háborúját Afganisztánban. Csakhogy akkor még Oszama Bin Laden is Amerika szövetségese volt! A tálibok fogadták be őt Afganisztánban ahol kitervelhette a 2001 szeptember 11-i akciót.

A tálibokat a pakisztáni hadsereg képezte ki annak idején. Miután az amerikai hadsereg bevonult Afganisztánba Oszama Bin Laden a tálibok vezérkarával együtt Pakisztánba menekült. Ekkor kezdődtek a "félreértések" a két jó szövetséges, Amerika és Pakisztán között. Végül a CIA Oszama Bin Laden nyomára bukkant, és amerikai kommandósok végeztek vele egy pakisztáni tiszti lakóparkban. Amerika ünnepelt, Pakisztán hadserege a szuverenitás megsértését emlegette.

Az amerikai katonai segély leállt, de most újra indul. Miért ? Mert jövőre kivonják az amerikai csapatok jórészét Afganisztánból. Mi lesz, ha a tálibok megkísérlik a hatalom átvételét? Pakisztán hadserege ezt megakadályozhatja, ha akarja.

A 305 millió dolláros amerikai katonai segély talán segít abban, hogy a pakisztáni vezérkar felismerje: a terroristák támogatása csak akkor kifizetődő, ha az Amerikának is érdekében áll- mint annak idején a Szovjetunió elleni háborúban Afganisztánban.

Forrás: asiaport.hu

Kapcsolódó blog bejegyzéseink:

Dilettánsok vagy zsenik a pakisztáni titkosszolgálat élén?

Kattintson ide...

Amerikai terrorizmus: Élet drón-halállal Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 646 255 megtekintés

Videó: 48 846 363 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7013716

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh