Azonak az országoknak, amelyek a japáni Fukusimában tavalyelőtt bekövetkezett baleset után úgy döntöttek, hogy növelik atomlétesítményeik súlyát az energetikai szektorban, az adott létesítmények biztonságára kell helyezniük a legfőbb hangsúlyt - jelentette ki Amano Jukija, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója kedden Pozsonyban tett látogatásakor.

Az idén újraválasztott főigazgató egynapos hivatalos szlovákiai útján Robert Fico kormányfővel és Tomás Malatinsky szlovák gazdasági miniszterrel is találkozott, majd Miroslav Lajcák külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján ismertette az egyeztetések során elhangzottakat.

Amano Jukija elmondta: tárgyalásaik az ügynökség és Pozsony közti együttműködés kérdéseiről szóltak. Rámutatott, hogy a NAÜ nagyon fontos partnerként kezeli Szlovákiát, tekintettel az országnak "az atomenergetika minden szegmensében meglévő tapasztalataira" és a két fél között jelenleg is "folyamatban lévő közös projektek egész sorára".

"Szlovákiának nincs választási lehetősége: amennyiben önellátó akar lenni, folytatja az atomenergetikája fejlesztését" - mondta Miroslav Lajcák, válaszolva egy újságírói kérdésre, amely Robert Fico kormányfő egy nemrégiben tett kijelentésére utalva hangzott el; a miniszterelnök akkor annak fontosságáról beszélt, hogy az ország megőrizze függetlenségét atomenergetikai kérdésekben.

Erről a kérdéskörről szólva Amano Jukija rámutatott: a NAÜ nem szól bele, hogy az egyes országok az atomenergetika felhasználása mellett döntenek-e, vagy elvetik azt. Hozzátette: a fukusimai baleset után több ország úgy határozott, hogy továbbfejleszti atomenergetikai szektorát. A NAÜ becslése szerint a világon 2030-ig legkevesebb 17, de egyes országokban akár a 90 százalékot is elérheti a szektor bővülése. Hangsúlyozta: azoknak az országoknak, amelyek az atomenergetikai szektoruk bővítése mellett döntöttek, prioritásként kell kezelniük létesítményeik biztonságát.

A NAÜ főigazgatója kedden a Mohiban (Mochovce) működő atomerőműbe is ellátogat.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 847 136 megtekintés

Videó: 49 025 420 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7044782

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh