Az EU-nak fel kellene függesztenie az Egyesült Államokkal a terrorizmus finanszírozásának felderítését célzó programban folytatott együttműködését azt követően, hogy az Egyesült Államok felderítő szerve, a NSA állítólag a belgiumi SWIFT cég nemzetközi bankátutalási adataihoz is hozzáfért - tartalmazza az Európai Parlament (EP) által szerdán Strasbourgban megszavazott politikai állásfoglalás.

A szocialisták, a liberálisok és a zöldek által benyújtott állásfoglalást 280 szavazattal, 254 ellenében, 30 tartózkodás mellett fogadták el.

Az EP sajnálatának adott hangot amiatt, hogy egyetlen tagállam sem vizsgálta ki az állítólagos illegális adathozzáférést.

Az állásfoglalás szerint az Egyesült Államokkal megkötendő bármilyen adatcsere-egyezménynek következetes jogi adatvédelmi kereten kell alapulnia, amely jogilag kötelező erejű normákat határoz meg az adatcsere célhoz kötöttségét, az adatminimalizálást, a tájékoztatást, a hozzáférést, a kiigazítást, a törlést és a jogorvoslatot illetően.

A szóban forgó EU-amerikai együttműködési megállapodás, amely 2010 augusztusában lépett életbe, szigorúan korlátozza az amerikai hatóságok hozzáférését a SWIFT cég által kezelt banki adatokhoz.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 075 317 megtekintés

Videó: 48 304 140 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921188

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh